Sastanak s ministrom Filipovićem o proglašenju Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora

  • 0
  • 4.292 views

Varaždin, 15. svibnja 2023. – Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan održao je sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem vezano uz inicijativu proglašenja Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Tom prigodom Habijan je ministru uručio i knjigu „Park prirode Ivančica na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora” koja je predstavljena u veljači na okruglom stolu u Hrvatskom saboru.

Ministar Davor Filipović je prilikom sastanka izrazio punu podršku u procesima koje je potrebno provesti jer odluka se donosi nakon temeljitog istraživanja, konzultacija sa svim dionicima i postizanjem dugoročnog održivog razvoja i dobrobiti lokalnog stanovništva.

Postupak proglašenja je sveobuhvatan i uključuje brojne faktore i aktivnosti, no Damir Habijan ističe kako mu je u cijelom procesu izrazito važna podrška koju ima na svim razinama: „Ministar Filipović je uključen, podržava sve naše aktivnosti i zaista sam zahvalan jer vidim da je cijela ova priča oko našeg parka prirode naišla na izrazito pozitivne reakcije i na podršku i s lokalne, regionalne i nacionalne razine, ali i drugih političkih opcija što pokazuje da je svima želja da se ovo ostvari. “

U tijeku je definiranje granica budućeg parka, zatim revizija stručne podloge koja se odnosi na proglašenje regionalnog parka dijela Hrvatskog zagorja, a nakon toga slijedi izrada geodetske podloge te javno savjetovanje.

„Očekujem da se do kraja godine završi proces revizije stručne podloge i da se krene sastavljati prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Od samog početka i pokretanja ove inicijative imamo brojne aktivnosti po tom pitanju koje su usmjerene, ne samo na političke aktere i stručnjake iz ovog područja, već i na informiranje građana o tome da će ostvarenje ovog našeg cilja imati mnogo potencijalnih koristi za očuvanje i zaštitu prirodnih vrijednosti tog područja, povećanje turističke atraktivnosti, razvoja turizma i gospodarstva, ali i samog podizanja svijesti o očuvanju prirode i okoliša. Na provođenju aktivnosti podrška su mi predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras i Varaždinska županija, odnosno župan Anđelko Stričak sa suradnicima.“ – rekao je Damir Habijan.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.