Fakultet organizacije i informatike održao 15. jubilarne Dane međunarodne suradnje i proslavio 20 godina Ureda za međunarodnu suradnju

  • 0
  • 2.960 views

U Varaždinu 15. svibnja 2023. – Jubilarnim 15. Danima međunarodne suradnje, FOI INTERNATIONAL DAYS 2023, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu je od 10. do 12. svibnja 2023. je proslavio 20 godina Ureda za međunarodnu suradnju te sustavne i organizirane podrške internacionalizaciji Fakulteta. Radi se o drugom najvećem međunarodnom događaju na FOI-ju, koji je i ove godine, u organizaciji Ureda, privukao domaće i inozemne studente, istraživače, nastavnike i stručnjake za internacionalizaciju iz Belgije, Austrije, Srbije, Poljske, Rumunjske, Nizozemske, Francuske i SAD-a.
Ponosni smo što imamo tradiciju održavanja Dana međunarodne suradnje već 15 godina. Cilj nam je prije svega istaknuti internacionalizaciju kao prioritet našeg Fakulteta, približiti sve prilike za mobilnost studenata i nastavnika u okviru Erasmus programa, kao i kratkih intenzivnih programa (BIP), na koje upućujemo naše studente. S BIP-ovima smo započeli 2021. godine kao jedna od prvih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj. FOI danas ima gotovo 30 Erasmus sporazuma s relevantnim sveučilištima, s kojih i na koje odlaze naši studenti i nastavnici na mobilnost s ciljem razmjene znanja i ostvarivanja suradnje u nastavi kao i istraživanjima. Ukupno imamo i više od 40 bilateralnih sporazuma o suradnji sa sveučilištima u Europi i SAD-u i tu mrežu širimo i dalje. Brojevi odlaznih i dolaznih mobilnosti studenata rastu iz godine u godinu i trenutno smo u vrhu sastavnica Sveučilišta u Zagrebu po broju mobilnosti. Studenti na FOI dolaze na mobilnost iz svih dijelova Europe, a najveću mobilnost ostvarujemo s prestižnom inženjerskom francuskom institucijom ESIEA, kao i sa jednim od najboljih njemačkih sveučilišta Karlsruhe Institute of Technology (KIT). To je najbolji dokaz naše kvalitete i prepoznatljivosti – rekla je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.
Prvi dan je bio rezerviran za umrežavanje i upoznavanje Fakulteta, a središnje događanje, u četvrtak, 11. svibnja, uključivalo je gostujuća predavanja te panel diskusiju i predstavljanja novih partnerskih sveučilišta, dok je treći dan bio posvećen studentima, koji su sudjelovali na radionici na temu umjetne inteligencije te pozvanom predavanju nastavnika iz Belgije, a inozemni gosti su obišli i Tehnološki park Varaždin. Dan međunarodne suradnje je naš ključni događaj vezan za internacionalizaciju i međunarodnu suradnju. Osim mobilnosti, naša suradnja uključuje i projektnu suradnju, znanstveno-istraživačke boravke te partnersku suradnju sa sveučilištima. Postoji i takozvana internacionalizacija ‘od kuće’, gdje naši studenti i nastavnici imaju priliku slušati predavanja stranih nastavnika koji dolaze na FOI ili surađivati sa stranim studentima – istaknula je Izabela Oletić Tušek, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja.

Jedno od pozvanih predavanja održao je izv. prof. dr. sc. Ricky Fergurson s prestižnog Indiana State University koji trenutno boravi na FOI-ju kao pozvani predavač u sklopu bilateralne suradnje s navedenim sveučilištem. Osim na konferenciji, radit ćemo i predavati i ovdje tijekom studentskog simpozija, gdje ćemo upoznati studente, fakultet i programe. Nadamo se i da će predavači iz Varaždina u srpnju doći kod nas u SAD, gdje će razmijeniti znanja, iskustva i perspektive, što je odlična prilika – istaknuo je profesor Ferguson, koji je na Danima međunarodne suradnje tematizirao brendiranje visokog sveučilišta u međunarodnom okruženju. Uz njega, gost predavač je bio i Ben de Vleeschauwer s belgijskog sveučilišta Karel de Grotte University od Applied Sciences and Arts. Govorio je o tome kako organizirati kratke mobilnosti – tzv. kombinirane intenzivne programe (BIP) s naglaskom na dizajnersko razmišljanje i inovativnost u transferu znanja i iskustava. Predavanje je zaključio vježbom, ‘očnom jogom’, što je tek sastavni dio vježbi koje se koriste na intenzivnim programima da bi se polaznici relaksirali i opustili od rada s tehnologijom.
Nakon toga održana je panel diskusija o mobilnosti akademskog osoblja pod nazivom „Internationalization – What’s in it for me?“, koju je moderirala ECTS koordinatorica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Martina Tomičić Furjan, a panelisti su govorili o svojoj motivaciji za uključivanjem u internacionalizaciju i suradnjom sa stranim nastavnicima i istraživačima. Na kraju programa predstavila su se tri nova sveučilišta, iz Poljske, Rumunjske i Austrije s kojima FOI planira intenzivirati suradnju.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.