Projekt „Čitanje na kotačima” – Poziv školama i vrtićima na uključivanje u javnu kampanju

  • 0
  • 4.602 views

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof već mjesecima aktivno provodi projekt zvučnog naziva „Čitanje na kotačima”, koji će dolazećih godina temeljito obnoviti čitateljsku publiku, implementirajući tako novu metodu približavanja knjige čitatelju.

U sklopu projekta provode se brojne radionice za ciljane skupine – osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom, nezaposlene, kao i za djecu i mlade, a u aktivnosti se mogu uključiti i drugi zainteresirani stanovnici. Također je nabavljen bibliokombi koji 15. svibnja stiže u Novi Marof, a dopremat će knjižnu građu teritorijalno izoliranim područjima. Uskoro kreće javna kampanja za podizanje svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju koja uključuje 3 jednodnevna događanja za djecu i mlade.

Knjižnica ovim putem upućuje poziv svim srednjim i osnovnim školama na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum za uključivanje u jednodnevno događanje „Vršnjačka promocija knjige“. Cilj događanja je da učenici promoviraju svoje omiljene knjige. U sklopu ove aktivnosti razvija se i potiče kreativnost, samostalnost, svladava se strah od javnog nastupa. Potiče se popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i na unapređenju čitalačkih sposobnosti.

Knjižnica također poziva vrtiće, igraonice i dječja društva da se uključe u jednodnevno događanje „Čitanje po zanimanjima“. Događanje je zamišljeno kao interaktivni rad s malom djecom. Grupno se čita slikovnica sa zanimanjima policajac, vatrogasac, liječnik,i sl., nakon čega slijedi predstavljanje zanimanja uživo. Na taj način se djeci dočaravaju zanimanja kojima se odrasli bave, a ujedno i potiče čitalački razvoj.

Naposljetku, u najavi je provedba posebnog programa pod nazivom: Istraži knjižnicu. Ova aktivnost namijenjena je mladima te predstavlja vid igre i potrage koja koristi knjige i prostor knjižnice za postavljanje tragova. Ovo jednodnevno događanje provesti će tim dramskih umjetnika i pedagoga, članova umjetničke organizacije „Točka na I“.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.