Noć tvrđava / Noć na bašći

  • 0
  • 5.164 views

Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine prekograničnom području kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja se održava na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Gradski muzej Varaždin i ove godine sudjeluje u međunarodnom regionalnom događanju Noć tvrđava, koje se priređuje u petak, 5. svibnja ove godine. Program u varaždinskom muzeju počinje na Starom gradu u 20 sati, a održava se pod nazivom Noć na Bašći, u okviru koje se za posjetitelje organizira noćna šetnja pod fenjerima kroz bedeme varaždinske utvrde, uz vodstvo kustosa iz GMV-a Davora Kraša.

Manifestacija Noć tvrđava prvi put je održana prošle godine, kad je u njoj sudjelovalo 45 fortifikacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a među njima je bio i Gradski muzej Varaždin s programom na Starom gradu.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.