Održani jubilarni 20. Dani folklora u Maruševcu!

  • 0
  • 4.170 views

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu održani su 20. Dani folklora u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš te uz pokroviteljstvo Općine Maruševec.

Jubilarna, dvodnevna kulturna manifestacija u Maruševcu prvog je dana ugostila Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec iz Gornje Stubice, Kulturno-umjetničko društvo Sveta Jana iz Gorice Svetojanske, uz domaćine Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca.

Program je vodio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, istaknuvši pritom kako je u 20 izdanja proteklih godina na ovoj manifestaciji nastupilo 92 društva sa svojih 3 tisuće izvođača, a koji su izveli 200 plesnih točaka u 60 sati programa. Na ove impozantnim brojeve nadovezao se načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je zaželio dobrodošlicu svim gostima i građanima na dvodnevni kulturni događaj u sklopu obilježavanja Dana Općine Maruševec.

-Održavajući jubilarne 20. dane folklora u Maruševcu, jasno je da se ovdje ne radi o običnoj manifestaciji, već tradiciji koja je neupitno postala sastavni dio i Maruševca i svih njezinih građana. Poznato je kako folklor spada u nematerijalno kulturno blago te mogu danas s ponosom i bez imalo preuveličavanja tvrditi kako Maruševec po tom pitanju spada u jedno od najbogatijih mjesta u Lijepoj našoj, istaknuo je načelnik Klapša čestitavši pritom KUD-u Klaruš na sudjelovanju i organizaciji brojnih događanja svih proteklih godina te otvorio 20. Dane folklora u Maruševcu.

U programu prvog dana, gledatelji su mogli uživati u plesovima i pjesmama mlađe i starije dječje skupine KUD-a Klaruš, splitskim i jaskanskim plesovima KUD-a Sveta Jana, koreografijama KUD-a Matija Gubec na pjesme Enzerica i Pod jabuku te KUD-a Klaruš na Veliko Zagorje.

Drugog dana manifestacije 20. Dana folklora u Maruševcu u programu su nastupili Kulturno društvo Slavko Ostec iz Veržeja – Folklorna skupa Leščeček iz Slovenije koreografijama na pjesme Kak hlopec deklo suka i Včasih je luštno blo, Folklorna skupina Kolo iz Zagreba fragmentima ramske svadbe te pjesmama, plesovima i običajima Guče Gore (BiH), kao i Kulturno-umjetničko društvo Klaruš Maruševec pjesmama i plesovima Posavine, Međimurja (seniori) te Polegala trava detelina.

Manifestaciju su pratili brojni građani te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima. Na kraju programa predsjednica KUD-a Klaruš Maruševec Ana Rehvald zahvalila je društvima i građanima na dolasku te uručila prigodne zahvalnice društvima za sudjelovanje u programu 20. Dana folklora u Maruševcu.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.