Projekt „Čitanje na kotačima”

U Novi Marof stigao knjižničar prve pokretne knjižnice

  • 0
  • 5.778 views

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof uskoro će preuzeti svoj novi bibliokombi. Kako bi vožnja i djelovanje pokretne knjižnice tekli bez problema, zaposlena je knjižničarka koja će raditi na posudbi knjiga u kombiju.

Radi se o diplomiranoj knjižničarki 25-godišnjoj Katji Čamić iz Nove Vesi, koja je završila knjižničarstvo te joj je ovo prvo radno iskustvo. Kako sama kaže, veseli se vožnji kombija te radu s novim korisnicima na kućnom pragu.

Bibliokombijem će se povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno. Ruta za bibliokombi već je definirana te ide preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo. Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu.

Stanice bibliokombija se pretežito nalaze u blizini škola, vrtića i društvenih domova, a ponegdje i u blizini autobusnih stajališta.

– Dostupnost knjiga je neprocjenjiva vrijednost pa je samim time i nova usluga koju uvodimo u našu knjižnicu neprocjenjiva. Pružanje usluge „na kotačima“ pridonosi razvoju zajednice i daje jednake mogućnosti pristupu znanju svim korisnicima u udaljenim mjestima. Društveni značaj bibliobusne službe sadržan je u promicanju jednakopravnosti u pružanju najprilagodljivije knjižnične usluge povećavanjem mogućnosti pristupa prema potrebama promjenjivog stanovništva. – poručuje ravnateljica knjižnice Lidija Zečević.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.