UKLJUČI ME KULTURNO: Enigmatske varijacije – predstava HNK Varaždina prilagođena gluhoslijepim osobama

  • 0
  • 4.782 views

Uz veliku podršku HNK u Varaždinu i njegovog vodstva koje se odazvalo pozivu za sudjelovanjem u projektu Uključi me kulturno te partnera projekta Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije u HNK u Varaždinu u 2023. godini u planu projekta je prilagoditi 2 predstave za osobe s oštećenjem sluha putem titlova. Tako je u siječnju prilagođena i sjajno posjećena predstava Tartuffe, a u subotu, 29. travanja će korisnici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije moći uživati u prilagođenoj predstavi Enigmatske varijacije.

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima još uvijek je na niskoj razini u Hrvatskoj jer se ne poštuje načelo razumne prilagodbe materijala. Iako je dio kina i kazališta u Hrvatskoj dostupan osobama s teškoćama kretanja, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su u potpunosti nedostupni osobama s oštećenjima vida i sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni.

Projekt je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator 2017. godine. Cilj projekta je ukazati na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom (primarno senzornim oštećenjima) u pristupu kulturnim sadržajima i prilagođavati kulturni sadržaj za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Do sada su u sklopu projekta (sredstvima donatora iz privatnog sektora) tri kazališta u Hrvatskoj (u Rijeci, Koprivnici i Osijeku) opremljena opremom za slijepe i slabovidne osobe. Projekt se od 2018. provodi u Gradu Zagrebu, primarno u Kazalištu Kerempuh, od 2022. godine predstave se prilagođavaju i u HNK u Šibeniku a od 2023. godine i u HNK Varaždin.

Više o projektu Uključi me kulturno: https://ukljucimekulturno.org

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.