FOI pomaže digitalnu transformaciju II. OŠ Varaždin

Održane su brojne aktivnosti na projektu 'Full STEAM Ahead!' s ciljem uspostave prve STEAM osnovne škole u Varaždinskoj županiji

  • 0
  • 4.141 views

Projekt ‘Full STEAM Ahead!’ – punog naziva ‘Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin’, projekt je kojim se želi uspostaviti prva STEAM osnovna škola u Varaždinskoj županiji. Tijekom ovog projekta, II. osnovna škola Varaždin implementira digitalnu transformaciju kroz STEAM koncept i to opremanjem četiri učionice (uključujući i zvjezdarnicu), obuhvatnom edukacijom učitelja, razvojem kurikuluma i aktivnosti za učenike.
Projekt je financiran u okviru poziva “Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području” iz EGP financijskog mehanizma te Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine, a vrijednost mu je projekta 444.143,34 EUR. Nositelj je II. osnovna škola Varaždin, a partneri na projektu su Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i NT Gruppen AS iz Kraljevine Norveške.

Radionica o digitalnoj transformaciji

Kako bi digitalno transformirali školu, nastavnici moraju proći niz edukacija, za što je zadužen upravo varaždinski FOI. Dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je ovog mjeseca održala radionicu na temu “Digitalna transformacija škole” i s nastavnicima škole podijelila svoja znanja, iskustva i stručne savjete o digitalnoj transformaciji u obrazovanju. Radionica je održana u novo opremljenoj Vili Oršić, impresivnom objektu FOI-ja, koji je nedavno obnovljen s milijun eura i stavljen u funkciju razvoja znanosti i obrazovanja. Ovaj prostor pruža savršenu pozadinu za razmjenu znanja i ideja te potiče suradnju i inovativnost.
Tijekom radionice, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep detaljno je razmotrila ključne aspekte digitalne transformacije škole, uključujući uvođenje novih tehnologija, razvoj digitalnih kompetencija kod učenika i nastavnika, digitalne zrelosti škole te važnost kritičkog razmišljanja u digitalnom okruženju. Osim toga, sudionici radionice imali su priliku raspravljati o izazovima i mogućnostima koje donosi digitalna transformacija te o strategijama za njeno uspješno provođenje u praksi.

Zašto STE(A)M?

Skraćenica STEAM (engl. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) koja osim znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike uključuje i umjetnost, relativno je nov koncept koji ima za cilj integrirati STEM predmete s umjetničkim predmetima u različite relevantne obrazovne discipline. Takvi su programi osmišljeni kako bi podučili učenike inovacijama, kritičkom razmišljanju i iskoristili inženjerstvo ili tehnologiju u maštovitim dizajnu ili kreativnim pristupima stvarnim problemima, nadovezujući se na matematičke i znanstvene temelje kod učenika.
Fakultet organizacije i informatike nastavit će pružati podršku i stručne savjete u sklopu projekta ‘Full STEAM Ahead!’ kako bi unaprijedio obrazovni sustav i osigurao bolju budućnost za varaždinske učenike. Zajedno s nastavnicima i školama širom Hrvatske, FOI je posvećen promicanju znanosti, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike (STEAM) te digitalnih kompetencija kako bi se oblikovalo obrazovanje budućnosti.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.