Međunarodna smotra gitarista i koncert Darka Bageskog

  • 0
  • 5.072 views

Međunarodna smotra gitarista, koja će se održati 24.-26. travnja 2023. u Glazbenoj školi u Varaždinu, posvećena je velikom hrvatskom gitaristu i skladatelju, Varaždincu Ivanu Padovcu, povodom 150. obljetnice njegove smrti. Međunarodna Smotra gitarista, učenika osnovnih i srednjih glazbenih škola, zamišljena je kao niz šest revijalnih koncerata, po dva svakog dana, za soliste i komorne sastave. Svaki dan učenici će moći sudjelovati na masterclass radionicama istaknutih sveučilišnih profesora Istvána Römera, Darka Bageskog i Antona Črnugelja. Također, sve vas pozivamo i na predavanje o povijesnom razvoju gitare, na kojem ćete imati prilike vidjeti neke od najstarijih i najvrjednijih povijesnih gitara na svijetu. Predavanje će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani u utorak s početkom u 13.00 sati.

Prvog dana međunarodne smotre, 24. travnja 2023. godine varaždinskoj publici predstavit će se jedan od predavača, makedonski gitarist Darko Bageski. Darko Bageski stekao je glazbeno obrazovanje u Skopju, Makedonija u klasi profesorice Jane Penov i Zagrebu u klasi profesora Xhevdet Sahatxhija, a diplomirao je na Visokoj glazbenoj školi “Franz Liszt” u Weimaru u klasi prof. Jurgena Rosta. Školovanje je nastavio na poslijediplomskom studiju na Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u Solunu u klasi profesora Gerharda Reichenbacha, a magistrirao je kod profesora Costasa Cotsiolisisa. Održao je brojne koncerte i recitale u Njemačkoj, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Švedskoj, Kini i SAD-u, te sudjelovao na seminarima i masterclass predavanjima sa svjetski poznatim gitaristima: Pavel Steidel, Thomas Miller Pering, Laura Young, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Nikita Koshkin, Ernesto Bitetti, Carlo Marchione, Oddair Assad. Također djeluje kao solist s mnogim komornim orkestrima, kao i s Makedonskom filharmonijom. Uz brojne nagrade, dobio je i nagradu Udruge glazbenih i baletnih pedagoga Makedonije za uspješan dugogodišnji rad na polju pedagogije. Trenutno radi kao redoviti profesor gitare na Fakultetu glazbenih umjetnosti u Skopju. Također je umjetnički direktor Tremolo Guitar Festivala u Skopju, osnivač Ljetne akademije gitare u Ohridu i predsjednik Makedonske zajednice klasične gitare.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.