Zemlja šapuće, zid priča njenu priču

Uoči velikog dana, Dana planeta Zemlje, u hodniku III. OŠ Varaždin dovršen je eko- mural

  • 0
  • 6.449 views

Na muralu su prikazani motivi našeg prekrasnog planeta te je jedinstven po tome što je izrađen od neobičnog likovnog materijala- otpadnih vrećica čaja, praška za pecivo i plastičnih vrećica.
Dijelovi motiva ispunjeni su i bojom na vodenoj bazi kako bi mural bio još privlačniji.
Zašto vrećice od čaja? Svima koji prolaze ovim hodnikom želimo prenijeti našu ideju- otpadni materijali mogu se prenamijeniti i ponovno upotrijebiti te na taj način smanjiti količinu otpada.
Na muralu su radili brojni učenici s učiteljicom likovne kulture Dijanom Piskač tijekom pet godina. Uživali smo u smišljanju motiva, rađanju ideja, lijepljenju materijala, mrljanju, bojanju te druženju. Mural je dugačak oko 20 metara te je svaki njegov dio izrađen s posebnim ushićenjem.
Naša ekološka priča o Zemlji je vrlo simbolična. Ona počinje motivom metropole i podzemlja. Oblaci između zgrada su sivi kao smog. Možda u podzemlju živi neki zmaj kojeg ljudi povremeno vole uznemiriti pa počne rigati vatru kroz vulkane ili zamaše malo repom pa se dogode potresi.
Slijede morski motivi te nebo s prikazom oblaka u obliku morskih bića od plastičnih vrećica. Posveta je to gorućem problemu plastičnog otpada koji je preplavio naša mora.
Osim ekoloških problema na našem muralu prikazana je očaravajuća ljepota naših livada, pustinja i prašuma. Nadamo se da će na našem planetu ponovno zablistati ljepota netaknute prirode i opstati divlje životinje koje su trenutno ugrožene.
Priča o Zemlji završava pogledom iz svemira s porukom ispisanom na više svjetskih jezika:„ Ne postoji plan(et) B.“
Naš planet je jedinstven, savršen, skrojen baš za nas. Budimo dobri prema njemu, čuvajmo ga, ne zagađujmo ga. Ne samo na Dan planeta Zemlje nego svaki dan!

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.