Projekt „Čitanje na kotačima”

Završile radionice „Stranice sjećanja“

  • 0
  • 5.419 views

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof završila je s provođenjem radionica „Stranice sjećanja“ u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“. U utorak, 18. travnja održana je posljednja radionica u Domu za starije i nemoćne „Dragica“ u Možđencu.
Kako se ciklus radionica provodio u dvije grupe, na posljednjem susretu su se svi sudionici zajedno okupili te upoznali. Daljnje druženje obuhvaćalo je prepričavanje dojmova s radionica te čitanje pjesama i priča koje su napisale polaznice iz druge grupe.
Da podsjetimo, radionice Stranice sjećanja provodile su se u dvije grupe. Prvu grupu čine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe „Dragica” u Možđencu. Radi se o starijim ljudima kojima je otežana pokretljivost i pristup knjizi te često pate od socijalne isključenosti. Putem ovih radionica korisnicima je dana prilika da se druže s vanjskim suradnicima koji su dolazili 3 puta tjedno i pričali priče uz pomoć kojih su se korisnici prisjetili svojih lijepih životnih trenutaka.
Drugu grupu čine umirovljenici s područja Grada Novog Marofa, Općine Breznički Hum te okolnih mjesta. Radi se o naprednijoj grupi koja je pisala pjesme i priče protkane vlastitim životnim uspomenama. Na svakome susretu polaznici su čitali svoju pjesmu ili priču te zajedno o tome razgovarali.
Cilj ovih radionica bio je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu su mapirana mjesta sjećanja koristeći književnu građu kao inspiraciju i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Radionice su se provodile od 6. prosinca 2022. do 18. travnja 2023. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof zahvaljuje svim polaznicima i suradnicima koji su svojim radom omogućili održavanje ovih radionica i time doprinijeli kvaliteti života starijih sumještana.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.