Špancirfest na svjetskoj glazbenoj sceni u Budimpešti

  • 0
  • 6.688 views

Varaždinski najpoznatiji festival, Špancirfest, bio je proteklog vikenda dio svjetske glazbene scene zahvaljujući Budapest Ritmo festivalu, koji je od 12. do 15. travnja održan u Budimpešti, a na kojem je sudjelovala i voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina, Dorotea Solomun. Riječ je o jednom od najprestižnijih glazbenih festivala, na kojem se festivalskom tržištu predstavljaju pomno odabrani izvođači „world music“ scene, a služi za povezivanje festivala, producenata i samih izvođača.

U sklopu festivala održane su i radionice na kojima su predstavnici poznatih europskih festivala razmijenili iskustva i ideje, a bila je to prilika da TZGV dodatno predstavi i promovira Špancirfest. Tema ovogodišnje konferencije bila je transformativna moć glazbe u sukobima, teškoćama, urbanim i društvenim promjenama, kao i našem mentalnom i fizičkom zdravlju, s naglaskom na „world music“.

Turistička zajednica grada Varaždina sudjeluje u programu Ritmo festivala od prošle godine, kada je varaždinski Špancirfest odabran kao jedan od 20 festivala na natječaju „Festival Exchange“ u sklopu projekta MOST, financiranog iz programa Kreativna Europa. Tema projekta je povezivanje glazbenog „world music“ tržišta Balkana i ostatka Europe i to kroz suradnju umjetnika, festivala i institucija.

Ideja suradnje, kreirane kroz MOST je, između ostaloga, realizacija razmjene glazbenika pa će tako na ovogodišnjem Špancirfestu, zahvaljujući ovom projektu, gostovati odabrani „world music“ izvođači, promovirajući multikulturalnost i toleranciju.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.