Službeno završen milijun eura vrijedan projekt obnove Vile Oršić u Varaždinu

Prekrasno povijesno zdanje zasjalo je u novom ruhu i postalo novi objekt za nastavu i istraživanje Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

  • 0
  • 7.862 views

Završetak obnove prekrasnog povijesnog zdanja iz 19. stoljeća iznimne kulturne i arhitektonske vrijednosti – Vile Oršić u samom središnju grada Varaždina, danas je prigodno obilježen, uz prisustvo predstavnika akademske zajednice te predstavnika javnog i gospodarskog sektora. Obnova Vile je trajala dvije godine i sada opremljena modernom tehnologijom započinje s novom namjenom, a to je provođenje nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ovom sveobuhvatnom obnovom ovaj je Fakultet proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu.

FOI u povijesnoj Vili primijenuje inovativne koncepte učenja i poučavanja
Radi se o prekrasnoj povijesnoj zgradi iznimne kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina s pripadajućim dvorištem ukupne površine 4.327 četvornih metara, koja je nakon ove zahtjevne obnove spašena od propadanja i postaje novi prostor za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na Fakultetu. Ovime smo dobili oko 650 četvornih metara prostora koji neće riješiti nedostatak naših prostornih kapaciteta, međutim nam daje mogućnost za provođenje i primjenu inovativnih koncepata učenja i poučavanja, po principu modela ‘work based learning’ i kroz laboratorijsku nastavu, u suradnji s partnerima iz industrije, a upravo su oni dali velik doprinos u obnovi i rekonstrukciji Vile i na tome im zahvaljujemo – naglasila je dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Ovo je centar koji integrira gospodarstvo s obrazovnim procesom, a to je strateški interes našeg Sveučilišta i FOI na tome intenzivno radi kao jedna od naših najkvalitetnijih sastavnica – pohvalio je projekt obnove prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom.

Obnova vrijedna gotovo milijun eura
Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske, a obnovljena je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 933 tisuće eura (7 milijuna kuna). Izuzetno nam je drago da je Vila postala laboratorijski dio FOI-ja i nadamo se dogradnji ‘Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji’, zajedničkog projekta Grada Varaždina i FOI-ja, kroz ITU mehanizam u nastavku čestice, što će jednog dana postati prvi takav predinkubacijski centar u Hrvatskoj – najavio je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.
Obnova je izvođena pod stalnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Varaždinu, a pročelnica Odjela i izaslanica ministrice kulture i medija, dr. sc. Vesna Pascuttini – Juraga je istaknula da su prilikom obnove očuvani svi povijesni elementi zgrade, uključujući stolariju, podove, kamin, arhitektonske dekorativne elemente, kao i sam raspored prostorija. S ovakvom praksom obnove naših povijesnih građevina nastavljamo i dalje na području Varaždinske županije, jer je to izvrstan primjer kako zaštititi povijesna dobra i dati im novi sadržaj u obrazovanju i znanosti – zaključio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
Resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja za obnovu je izdvojilo oko 343 tisuće eura (2,5 milijuna kuna), a financijsku potporu u okviru ‘Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu’ dalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ova obnova pokazuje da FOI pripada u sam vrh visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj, vodeći računa o potrebama suvremenog tržišta rada – istaknuo je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Obnovu podržale velike IT tvrtke
Obnovu Vile Oršić sponzorirale su velike hrvatske IT i marketinške tvrtke: IBM iX Croatia d.o.o., Mobilisis d.o.o., Cratis d.o.o., Arbona d.o.o. te Fina- Financijska agencija, u suradnji s kojima FOI u novoopremljenim učionicama i laboratorijima Vile već sada održava nastavne i nenastavne aktivnosti. Surađujemo s FOI-jem zbog kvalitete rada sa studentima koji ih izuzetno dobro priprema za tržište rada, a tome svjedoči i podatak da više od 60 posto naših zaposlenika u Varaždinu dolazi upravo s ovog Fakulteta – rekao je Mario Horvat, managing director u tvrtki IBM iX.
U prostoru Vile Oršić, FOI je započeo s redovnom nastavom na svim svojim sveučilišnim studijima u ljetnom semestru ak. godine 2022./2023., a u njoj su smješteni fakultetski istraživački laboratoriji, WBL učionica, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta, a svi opremljeni najsuvremenijom tehnologijom. Povijesno stubište Vile ukrašeno je umjetničkim slikama varaždinskog slikara i umjetnika Dražena Trogrlića, koje su pronađene u Vili i također spašene prilikom njene obnove.
FOI broji oko 2700 studenata i 155 djelatnika, a svima njima Vila je stavljena na raspolaganje za znanstveno-istraživački rad, što će prigodno obilježiti obilaskom i otvorenjem već idućeg tjedna.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.