Varaždinska građanska garda na tradicionalnoj “Proljetnoj paradi” u Linzu

  • 0
  • 101 views

Ove subote, 01. travnja 2023. godine u Linzu, Austrija svečano je održana tradicionalna “Proljetna parada”, u organizaciji 7. dragonerske pukovnije iz Linza. Na, većini postrojbi, prvom izlasku na otvoreno ove godine okupilo se sedamdesetak postrojbi iz Austrije, Njemačke, Italije, Češke. Poljske, Slovačke, Luksemburga, Nizozemske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.
Uz pripadnike Varaždinske građanske garde i naših Dama u povijesnim haljinama Republiku Hrvatsku zastupali su pripadnici Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA, kao jedina postrojba koja je proizašla iz Domovinskog rata i koja nastupa na takvim i sličnim okupljanjima povijesnih postrojbi u zemlji i inozemstvu.
“Proljetna parada” okupljanje je, uglavnom, postrojbi koje su bile u sastavu Austro-Ugarske vojske i na neki je način najava aktivnosti na otvorenom. Osim što su tradicionalno vojnički nastupili na najvećem gradskom trgu u Linzu, Martin Luther Platz, uz pratnju vojne glazbe, pripadnici postrojbi iskoristili su zajedničko druženje za uspostavu novih kontakata, razmjenu mišljenja i ideja. Ono što treba posebno istaknuti je da su pripadnici Varaždinske građanske garde uvijek posebno dočekani u Austriji. I to ne bez razloga: Varaždinska građanska garda u Austro-Ugarskoj vojsci nosila je oznaku “K. und K.” (kaiserlich und königlich), dakle bili smo pod direktnim zapovjedništvom cara, taj status nema mnogo postrojbi, a to se u Austriji – ne zaboravlja.

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.