12 dobitnika MAMFORCE standarda znaka kvalitete prijateljskog radnog okruženja za žene i obitelj

Nacionalno istraživanje „Roditeljstvo i karijera“ pokazuje da 65 posto zaposlenih roditelja mora raditi kompromise u karijeri, a svaka druga žena se suočila s preprekama u dobivanju povišice, napredovanju ili prilikama za napredak zbog majčinstva

  • 0
  • 1.925 views

Kako se zaposleni roditelji nose sa izazovima usklađivanja roditeljstva i karijere? Što se događa sa ženskim, a što s muškim karijerama? Odgovore na ta pitanja je dalo opsežno nacionalno istraživanje Roditeljstvo i karijera čiji rezultati su danas predstavljeni u okviru događaja predstavljanja novih članica MAMFORCE zajednice, odnosno institucija i tvrtki koje su dobile MAMFORCE standard. Rezultati istraživanja su dobar putokaz što organizacije mogu napraviti kako bi razvoj karijere bio omogućen svima bez obzira na roditeljstvo i ostale različitosti:
Istraživanje je potvrdilo da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Zaposlenim roditeljima je fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 % želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost, te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima.
Posljedično je svaka druga ispitana majka doživjela neku od prepreka uslijed svoje roditeljske uloge kao što je dobivanje povišice, promaknuća ili prilike za napredak. Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 % u odnosu na 19 % muškaraca. Karijerne težnje se djelomično razlikuju u korist muškaraca (51 vs 41 posto), ali mlađe generacije žena pokazuju veliki interes za razvoj karijere (91 % u dobi do 30 godina i 57 % u dobi do 40 godina) što je jasan znak organizacijama za osiguravanje potrebne podrške. Za razvoj ženskih karijera je važan i rodni balans na svim razinama koji trenutno nedostaje na razini visokog menadžmenta.
1 Osnovne nalaze istraživanja predstavila je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code i autorica MAMFORCE© Standarda, koja je tom prilikom izjavila: „Ženama i muškarcima je potrebna različita podrška za ostvarenje istih karijernih mogućnosti. Provedeno istraživanje jasno pokazuje razliku u percepciji prilika po spolu, pri čemu muškarci ne vide prepreke s kojima se žene susreću. Takvo mišljenje često prevladava i u organizacijama kojima kroz postupak certifikacije za MAMFORCE standard ukazujemo na stvarno stanje i pomažemo u promjeni koja vodi pravičnijoj i inkluzivnijoj kulturi. Zajednica takvih, osviještenih organizacije je danas bogatija za četiri nove članice koje su na početku puta promjene te osam tvrtki koje 1 Širi prikaz osnovnih rezultata istraživanja je dostupan u posebnom dokumentu koji je u prilogu su već napravile značajne promjene u svojim sustavima čineći ih pravičnijima i inkluzivnima, na čemu im čestitamo!“
Sudionike dodjele na samome početku pozdravio je Vicko Mardešić, Ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koji je tom prilikom rekao kako: “Prepoznajući potrebe suvremene obitelji s djecom i važnost unapređenja ravnoteže između privatnog i poslovnog života, Vlada kontinuirano ulaže velike napore u širenje mreže socijalnih usluga kako bi u svim krajevima Hrvatske osigurala što bolju skrb za djecu i zavisne članove obitelji. Znatno je unaprijeđen i zakonodavni okvir – u sustavu rodiljnih i roditeljskih potpora podignut je iznos naknade za roditeljski dopust te je uvedeno pravo na očinski dopust, s ciljem ravnopravnije raspodjele skrbi o djeci u najranijoj dobi od strane oba roditelja.“
MAMFORCE zajednicu odgovornih poslodavaca čini više od 50 hrvatskih i regionalnih organizacija privatnog i javnog sektora. Danas su joj se stjecanjem osnovnog MAMFORCE Standarda pridružile Croatia osiguranje, Končar D&ST, Krapinsko-zagorska županija i Podravka čime su se obvezale na provedbu aktivnosti kojima će dodatno poboljšati način upravljanja i organizacijsku kulturu te raditi na smanjenju nesvjesnih pristranosti.
Napredni MAMFORCE Standard dodijeljen je tvrtkama CEMEX Hrvatska, INA, Mazars Cinotti Audit, SICK Mobilisis, Plavi tim, Poslovna inteligencija, Top računovodstveni servisi (TRS) i Zagorska razvojna agencija koji su u ponovljenom postupku certifikacije pokazali napredak te potvrdili svoju posvećenost inkluzivnoj organizacijskoj kulturi koja svima omogućuje jednake prilike za razvoj i napredovanje.
Da sustavno praćenje podataka, podržavajuće prakse upravljanja ljudima te briga o zaposlenima vode značajnim pozitivnim promjenama u organizaciji, u svojim su kratkim izlaganjima potvrdile dobitnice naprednih MAMFORCE Standarda Mirela Copot Marjanović i Ana Talajić iz MAZARS-a. Otkrile su kako se posvećenim talent menadžmentom može doći do snažne lojalnosti zaposlenih u zahtjevnoj konzultantskoj industriji. Ines Bartulović iz CEMEX Hrvatska razbila je mit o tome da rodni balans, fleksibilnost i briga za zaposlene u građevinskoj industriji nisu mogući, a Kristian Schuster iz Plavog tima otkrio je kakve prednosti donosi dosljedna primjena HR politika IT kompaniji srednje veličine.
________________
Događaj Roditeljstvo i karijera – izazovi zaposlenih i tata organiziran je u okviru projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.
Projekt Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost.
Naime, rodno uvjetovanim stereotipima društvo očekuje da se o djeci primarno brinu majke dok se očeve obeshrabruje u preuzimanju aktivnije uloge u roditeljstvu. Cilj projekta je povećati osviještenost i utjecati na nejednaku podjelu odgovornosti unutar obitelji kao i na nepovoljnu poziciju zaposlenih majki i općenito roditelja.

DD_radno bez komentara_RODITELJSTVO i KARIJERA_ REPORT za web

Related Posts

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.