Studenti FOI-ja prezentirali istraživanja na 10. Studentskom međunarodnom simpoziju u SAD-u

52217523163_c6253ab86b_c

U Varaždinu 15. srpnja 2022. – Ovogodišnji 10. Studenti međunarodni simpozij / 10th Student’s Symposium Learning održan je od 5. do 14. srpnja 2022. na Sveučilištu Cincinnati u Ohiu i na Sveučilištu Carlow u Pittsburghu u Pensilvaniji.
Ovaj projekt je Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu započeo 2010. godine i od tada se kontinuirano jednom do dva puta godišnje organiziraju mobilnosti hrvatskih studenata u SAD i američkih studenata u Hrvatsku. U okviru suradnje realizirano je 100-tinjak mobilnosti nastavnika i studenata u oba smjera. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, a ovogodišnji predstavnici studenata FOI-ja su Nikolina Bajkovec i Erik Đuranec. Studenti su prezentirali istraživanja vezana uz prilagodbu studija studentima s invaliditetom, s naglaskom na ulogu vršnjačke potpore i korištenje umjetne inteligencije, dok je voditeljica projekta predstavila dosadašnje rezultate i planove za nastavak projekta.
Partnerska međuinstitucionalna suradnja
Simpozij je realiziran zahvaljujući velikoj podršci Uprave FOI-ja, Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike i Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra Varaždin, Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja i Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora FOI-ja, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Općine Kneginec, Međimurske županije i Centra za podršku i razvoj karijera FOI-ja. Posebna i velika zahvala Sveučilištu Cincinnati – TRIO McNair programu, Uredu za međunarodna strateška partnerstva UC, Fakultetu Clermont College UC, Carlow Sveučilištu u Pittsburghu i Hrvatskoj bratskoj zajednici na gostoprimstvu i organizaciji događanja u SAD-u. Bogatstvo Simpozija sastoji se u različitosti istraživačkih tema i interdisciplinarnom pristupu. Studenti su sudjelovali u diskusijama koje su otvorile nove perspektive i mogućnosti budućih istraživanja s obzirom na njihovo područje stručnosti.
Studenti upoznali i američku kulturu i običaje
Osim istraživačkog dijela, Simpozij je uključivao i kulturne i sportske sadržaje. Sudionici su imali prilike upoznati bogatu američku kulturu, povijest i običaje. U Cincinnatiju u državi Ohio posjetili su National Underground Railroad Freedom Center, spomenik oslobođenja Afroamerikanaca od robovlasništva. Osim putovanja kroz povijest, bilo je vremena i za praćenje utakmice lokalnog baseball tima Cincinnati Reds. U Pittsburghu, gradu čelika i gradu s više mostova od same Venecije, tim FOI-ja posjetio je Carnegie National History muzej, čija kolekcija predstavlja jednu od najbogatijih paleontoloških kolekcija fosilnih ostataka dinosaura. Nadalje, tu je i posjeta muzeju velikog i popularnog umjetnika Andyja Warhola koji je rođen i školovan u Pittsburghu, a nije izostala ni posjeta sudionika poznatoj Duquesne žičari koja neprestano radi više od stotinjak godina. Razgledavanje velebne Learning Cathedral Sveučilišta u Pittsburghu bilo je izuzetno zanimljivo. Ova institucija svojom gotičkom arhitekturom podsjeća na popularni Hogwarts u svijetu čarobnjaka Pottera. Tim FOI-ja došli su pozdraviti i predstavnici Croatian Fraternal Union / Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, koji pripremaju članak za objavu u popularnim novinama HRZ-e „Zajedničar“. Posjet obiteljskom domu i zakladi nedavno preminulog uglednog profesora sa Sveučilišta u Pittsburghu, Thomasa Saatyja, kao i razgovor s gospođom Saaty bio je posebna i nezaboravan doživljaj. Kulturni dio simpozija u Pittsburghu završen je vožnjom brodom po rijekama oko grada te pogledom na prekrasne vizure. Veselimo se sljedećem susretu i simpoziju na FOI-ju 2023. – poručuju FOI-jevi studenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *