4. međunarodni simpozij psihologije sporta iznjedrio nove zaključke za bolju budućnost

20220625_105022

Potrebna su veća sredstva kako bi našim sportašima osigurali prijeko potrebnu psihološku pripremu

Ovogodišnje, 4. izdanje međunarodnog simpozija Psihologija sporta iznjedrilo je nova razmišljanja, stavove i zaključke kada je u pitanju prijeko potrebna i iznimno važna psihološka priprema profesionalnih sportaša. Sudionici iz šest europskih zemalja; Italije, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i BIH iznijeli su niz izuzetno zanimljivih predavanja koja pokazuju kako je pishologija sporta u sve većem zamahu na globalnoj razini, no problem s kojim se zajedno susrećemo je nedostatak licenciranih sportskih psihologa kao i potreba za konkretnom i kontinuiranom suradnjom i boljim umrežavanjem stručnjaka u području sportske psihologije na razini šire regije.

 

„U sportskom okruženju i u svakodnevnom životu istaknuta je uloga osobnih vrijednosti i potreba da se one osvijeste i da se identitet gradi na vrijednostima koje nas vode, a ne na ulogama koje imamo bez obzira koliko su nam one važne u životu. Jedino na taj način svako djelovanje postaje svrsishodno, mi postajemo posvećeniji i autentični, spremniji na različite situacije i s njima udružene ugodne i neugodne emocije i misli koje je važno osvijestiti i prihvatiti kakve god bile, umjesto da im se opiremo i usmjeriti se na djelovanje sukladno svojim vrijednostima. Na taj način povećavamo šanse za uspjeh.“ – istaknula je predsjednica programskog i organizacijskog odbora Simpozija, cijenjena sportska psihologinja prof. dr. sc. Renata Barić te dodala: „U sportu uvijek postoje prepreke, nekad su to naše fizičke mogućnosti, nekad psihološke barijere, nekad naše vlastito tijelo, nekad prelaženje mjere naših kapaciteta u potrazi za rezultatom. Ono što je važno jest planirano djelovanje, strpljivost i ustrajnost i svjesnost činjenice da svaka promjena dolazi iznutra, svaki pomak leži izvan zone komfora a poanta je u putovanju i uspjeh je proces i učenje, ne samo rezultat.“

 

Iako je sport domena sportaša, na ovogodišnjem simpoziju Psihologija sporta naglašena je važnost i kontinuirane skrbi za trenere čiji je posao jedan od najstresnijih, a odgovornost velika, osobito kad rade s djecom i mladim sportašima. Upravo je tu prepoznat prostor za još veći doprinos sportskih psihologa koji indirektno kroz savjetodavni i psihoedukativni rad s mogu pomoći trenerima da se nose sa zahtjevima i izazovima njihovog posla, te na taj način pomažu dodatno i sportašima. Osim trenera i roditelji sportaša prepoznati su kao posebna skupina prema kojoj treba usmjeriti djelovanje sportskih psihologa u budućnosti u još većoj mjeri.

Više od 40 europskih stručnjaka tako je vlastitim primjerima iz dugogodišnje prakse zajedno donijelo ove jednoglasne zaključke te rješenja koja će bez sumnje pomoći ne samo stručnjacima koji se bave psihološkom pripremom i sportašima, već i svima ostalima da temeljem primjera iz sporta nađu neki svoj način za ostvarivanje vlastitih potencijala u bilo kojem drugom životnom okruženju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *