NOĆ TVRĐAVA / Night of Fortresses

DSC_0026 (1)

Grad Karlovac, kao partner na projektu FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) koji provodi s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banjom Lukom, organizira manifestaciju Noć tvrđava.

Na poziv organizatora u manifestaciju Noć tvrđava uključio se i Gradski muzej Varaždin, čiji se program održavao u petak, 29. 4. i subotu, 30. 4. 2022. godine u utvrdi Stari grad. Varaždinski Stari grad s okolnim obrambenim sustavom bila je jedna od najvažnijih europskih nizinskih utvrda u obrani od Osmanlija. Datira iz razdoblja srednjega vijeka da bi tijekom 16. stoljeća bila preoblikovana u današnji izgled Wasserburga, obrambene utvrde na vodi.

Noćni razgled vanjskih dijelova fortifikacijskog sustava, jednih od rijetko sačuvanih takve vrste u Europi. Uz stručno vodstvo muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak u šetnji po dijelovima obrambenog kompleksa posjetitelji su fenjerima osvjetljavali put i saznavali nešto više o prošlosti varaždinske utvrde.

 

Program u subotu od 19.00 – 20.00 sati uključuje:

Slaganje makete varaždinske utvrde / potkrovlje Staroga grada; edukacijska radionica koju je priredila kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.

 

20.15 – 21.00 sat:

Večer opernih arija / Lapidarij Staroga grada

Koncert sopranistice Lucije Spevec, studentice četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), i Danijela Ota, profesora klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

Izborom arija junakinja iz Verdijevih i Donizettijevih opera čija je sudbina bila vezana uz tvrđave ili povijesne bitke, program se tematski uklapa u manifestaciju Noć tvrđava. Uz ove kompozicije čut ćemo i odabrane skladbe hrvatskih opernih velikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *