U Vinariji Šafran predstavljena jedinstvena publikacija

Starinski recepti u „Starinskim žmakima” na 330 stranica

Luksuznog formata i bogato ilustrirana na čak 330 stranica, danas je u Vinariji Šafran u Brezničkom Humu predstavljena knjiga recepata i starih zapisa o autohtonim jelima ovoga dijela Hrvatske.
Nazvana po tradicionalnom sajmu hrane i starinskih okusa, koji predstavljaju središnji dio tradicionalnog obilježavanja Dana općine Breznički Hum i blagdana Svetog Nikole – Starinski žmaki.
Na svojim luksuzno opremljenim, fotodokumentiranim i s velikom ljubavlju kreiranim stranicama, Žmaki donose pregled i podrobni opis svih onih jela koja su nekadašnje domaćice spravljale u okolnim seoskim kućama. Autorica i urednica ove vrijedne publikacije mr Darinka Andrašek mjesecima je sakupljala recepte od starih domaćica i njihovih obitelji te sve bilježila, kako bi prikupila svu potrebnu građu neophodnu za jedno ovakvo djelo.
– Uvjerena sam da će brezničkohumski kraj, koji je doista obilovao raznolikošću hrane a što je i vidljivo iz knjige, od zaborava moći sačuvati ovo, usuđujem se reći – etnološko blago odnosno tradicionalnu recepturu autohtone kuhinje našega kraja, te da će mlađe domaćice sada moći pripremati i tako od zaborava sačuvati sva jela u kojima su uživali naši stari, kao što su to guska i raca z mlinci, žganci sa starinskim prilozima, drožđice od maslaca i vrhnja, štruklji, zlijevke, gibanice ili buhtle – navodi urednica Darinka Andrašek.
Općina Breznički Hum je nakladnik knjige nastale temeljem ideje načelnika općine Zorana Hegedića. – Ideja je zapravo nastala radi projekta Europe is easy ili Zanimljiva Europa, u kojem sudjeluje i naša općina, a koji među ostalim proučava kulturološko-gastronomsku ponudu specifičnu za općine iz različitih zemalja Europe koje u projektu sudjeluju. Obzirom da kod nas u Humu tradicionalno uz Dan općine priređujemo manifestaciju nazvanu Starinski žmaki (geschmacht = okus) u kojoj sudjeluju žene iz mjesnih odbora s našeg područja, pripremajući posjetiteljima specijalitete i različita starinska jela, željeli smo sve to sabrati na jednom mjestu i tako generacijama koje dolaze u nasljedstvo ostaviti to bogato gastronomsko iskustvo – rekao je načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.
Promociju knjige-projekta Starinski žmaki, kako ju naziva recenzentica, kamerom je pratila i pripremu brojnih jela zabilježila ekipa N1 televizije, a bit će prikazana u emisiji Najbolje iz Hrvatske uoči obilježavanja ovogodišnjih Dana općine Breznički Hum.
Lanjska je manifestacija izostala zbog epidemije koronavirusa pa domaćini vjeruju da će ove godine svoju tradicionalnu manifestaciju javnosti predstaviti na još bolji i zanimljiviji način. Načelnik Zoran Hegedić uputio je riječi zahvale svim sudionicima u pripremi i realizaciji ove publikacije, koja je isključivo djelo brezničkohumskih stručnjaka – recenzentice dr sc Božice Pažur, grafičkog dizajnera Roberta Ivančana, lektorice prof Ane Šare, te brojnih domaćica čiju je recepturu sakupila i obradila
autorica i urednica izdanja mr Darinka Andrašek. Među brojnim uzvanicima na promociji knjigeprojekta „Starinski žmaki” u Vinariji Šafran bili su i naša poznata operna primadona porijeklom iz Šćepanja Lidija Horvat Dunjko, predsjednica Lokalne akcijske grupe Prigorje – Zagorje Nevenka Benjak i admiral HRM Davor Domazet Lošo.

leave a reply