Ove subote uzicu Varaždinskog topa povući će umjetnik i kipar – Nikola Vudrag

Upravni odbor Udruge Varaždinska građanska garda, nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, odlučio je da će ove subote, 24. travnja 2021. godine, uzicu Varaždinskog topa povući mladi, ali već više nego afirmirani umjetnik i kipar – Nikola Vudrag.

U uvjetima i okolnostima u kojima rade i žive umjetnici, gdje su “dobra” mjesta rezervirana i zaposjednuta od onih koji se grčevito i žilavo bore da ih sačuvaju, Nikola je uspio svojim znanjem, talentom i upornošću zauzeti ono mjesto koje mu i pripada. Gotovo je nevjerojatno da jedan mladi umjetnik koji se bori za “svoje mjesto pod Suncem” svoju borbu stavlja u korist svih mladih i društvene zajednice koja nije baš uvijek dobro namjerna prema onima koji remete ustaljeni poredak. Njegov talenat je ogroman i radovi koji su nastali i nastaju trošeći nemilice taj isti talenat nikoga ne ostavljaju ravodušnim.
Nikola Vudrag likovni je umjetnik  rođen 1989. godine u Varaždinu. Živi u Zagrebu. Bavi se kiparstvom, te izlaže od 2005 godine u Berlinu (Njemačka), Sofiji (Bugarska), Brežicama i Mariboru (Slovenija), Zagrebu, Varaždinu, Vrsaru, Rijeci, Bakru, Pakracu, Osijeku, Lovincu, Čakovcu, na više od pedesetak samostalnih i skupnih izložbi, autor je nekoliko javnih nagrada (nagrade za žvotno dijelo, inovacije…) i medalja (nagradnih i memorijalnih).  Autor je nekoliko javnih radova – „Veli Jože“ (Berlin) , „Mač kralja Tomslava“ (Lovinac), „Prof.Emer. Predrag Keros“ (Zagreb). Medaljerski i skulpturalni radovi nalaze se u privatnim zbirkama i stalnom postavu  muzeja i institucija, te surađuje sa raznim institucijama na području promoviranja  likovne umjetnosti. Bavi se filozofskim i lingvističkim konceptima u likovnoj umjetnosti, no najviše pažnje pridaje klasičnom pristupu i simbolici kao jeziku vizualne umjetnosti.

Posebno je zadovoljstvo kad Varaždinska građanska garda ima priliku i čast uzicu našeg, Varaždinskog topa predati u ruke takvoj osobi kao što je Nikola.

U duhu kulture i tradicije pozdravljam Vas pozdravom Varaždinske građanske garde

ZA HRVATSKU – S BOŽJOM POMOĆI

leave a reply