Recite govoru mržnje NE i uključite se u akciju „Budi tolerantan“!

„Svjetske različitosti religija, jezika, kultura, etničke i druge pripadnosti ne bi trebale biti povod za sukobe, već bogatstvo koje obogaćuje sve nas.“

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima, u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“ provodi putem digitalnih mreža preventivnu akciju pod nazivom „Budi tolerantan“.

Riječ je o inicijativi javnog obraćanja influencera mladima kako bi ih se pozvalo na aktivizam u izgradnji kulture dijaloga, uvažavanja različitosti te stvaranja tolerantnog i mirnog okruženja.

Toleranciju potiču znanje, otvorenost, komunikacija i sloboda misli, savjesti i vjerovanja… Tolerancija je sklad u različitosti….Tolerancija je vrlina koja omogućuje mir, doprinosi zamjeni kulture rata kulturom mira, jer svaki govor mržnje počiva upravo na netoleranciji i diskriminaciji. Govor mržnje podrazumijeva izražavanje nesnošljivosti prema određenim društvenim skupinama zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a temelji se na rasi, vjeri, spolnoj orijentaciji, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj diskriminacijskoj osnovi. Govor mržnje ima izrazito negativne, psihološke, političke, kulturološke i socijalne učinke na konkretnog pojedinca, društvene skupine i u konačnici za cijelo društvo. Mrzilačka propaganda i diskriminatorna praksa odražava se posebno na djecu u njihovim formativnim godinama. Povijest nam svjedoči da eskalacija govora mržnje može prerasti u najveće ljudske tragedije, odnosno da govor mržnje u određenim društvenim okolnostima može potaknuti na brutalno fizičko nasilje i imati nesagledive posljedice za ljudske žrtve.
I zato recite govoru mržnje NE i uključite se u akciju „Budi tolerantan“!

Želja nam je da uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama bude naša svakodnevna forma izražavanja i način da budemo ljudi, jer je to zasigurno jedini mogući način da živimo u sigurnom i mirnom okruženju.

Videospot je namijenjen građanima, učenicima srednjih te učenicima viših razreda osnovnih škola, kako bi se potaknulo na aktivizam u borbi protiv nasilja, govora mržnje i svih oblika netolerantnog ponašanja.
Također vam dostavljam i Upitnik za samoprocjenu tolerancije, preuzet iz knjige pod nazivom „O toleranciji“ autorice psihologinje Mirjane Krizmanić, kojim se može izvršiti procjena koliko je vlastito ponašanje i ponašanje članova obitelji i prijatelja u svakodnevnom životu tolerantno.
I zato recite NE govoru mržnje i uključite se u akciju Budi tolerantan!

leave a reply