5. Kliker festival donosi sadržaje za djecu i mlade, ali i njihove odrasle

Varaždin, 28. rujna 2020 – Varaždin postaje plesna pozornica na kojoj će se od 28. rujna do 04. listopada 2020. godine održati 5. izdanje Kliker festivala plesa, pokreta i igre, te publici predstaviti izvođače iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Turske i Italije.
Kliker festival, koji i ove godine donosi niz predstava, radionica, predavanja i koncert, petu godinu zaredom organizira umjetnička
organizacija VRUM, pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa, a programi će se održavati u HNK Varaždin i P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu.
Nakon zagrijavanja uz umjetničku rezidenciju i radionice s talijanskom koreografkinjom Eldom Gallo, festivalski program počinje održavanjem umjetničkog laboratorija u utorak, 29. rujna s početkom u 10 sati. Riječ je o umjetničkom laboratoriju Generator platforme, MOVING LAB “TOUCHED” u sklopu kojeg će umjetnice istraživati nove umjetničke ideje i formate namijenjene mladoj publici, temeljene na plesu i pokretu, inovativnim oblicima prezentacije, interaktivnosti, inkluzivnosti i interdisciplinarnosti. Laboratorij će se odvijati svaki dan u varaždinskom kazalištu, dok će u subotu s početkom u 11 sati u P4 centru za mlade sudionici prezentirati svoje zaključke.
U srijedu, 30. rujna i u četvrtak, 01. listopada će se za učenike II. i V. osnovne škole održati pop up predstava turske koreografkinje Ceren Oran „Leteće riječi“, dok je također u četvrtak u 18 sati na redu plesna radionica „Krećem se – izražavam se“ Andree Gotovine, nastala u suradnji s Kazališnim studijem mladih. U ovoj jednodnevnoj radionici sudionici će istražiti vlastite tjelesne mogućnosti, kreativnost i slobodu kretanja.
Radionica je primjerena psihofizičkom razvoju osobnosti svih “plesača” s ili bez prethodnog iskustva.
Kliker petak donosi open space raspravu pod nazivom „Drugačiji svijet je moguć!“, a raspravljat će se o modelima suradnje u novom vremenu s naglaskom na izvedbenu umjetnost za djecu. Open space će se održati u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a sudjelovat će predstavnici festivala, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija.
Od petka u 18 sati konačno su na rasporedu i predstave otvorene za javnost. Slijedi neobična predstava „Neobične ljubavi“ Žaka Valenta u produkciji DIVERT I IMRC plesnog kolektiva, koja progovara o pojmu ljubavi, komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji ljubav tumače na potpuno neprimjeren način. Predstava je namijenjena svima od 5 godina na više. Kliker petak nastavljamo s plesnom predstavom „One“ za publiku iznad 14 godina, koja je inspirirana odrastanjem. Riječ je o predstavi Andree Gotovine n astaloj u sklopu rada plesnih radionica Dramskog studija INK iz Pule, koja ovih dana doživljava svoju premijeru. Predstava je na rasporedu u 20 sati, a izvodi se u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.
U subotu, 03. listopada od 18 sati Kliker festival sprema predstavu „Predivno drugačiji“ koja govori o različitosti i pripadnosti grupi te
posebnu radionicu VOGUE INTENSIVE koja istražuje različite aspekte tog urbanog plesnog stila s ciljem jačanja svijesti vlastite pojavnosti i prostora. Radionica je namijenjena početnicima, kao i iskusnim plesačima.

“Director: Manaho Shimokawa”
“Behind-Scene/Photograph Laurent Ziegler”
“Studio: Guxtu Studio”
“Make-up: Shlomit Migay”
“Styling: Mirza Sprecakovic”

Zadnjeg dana festivala će se, u HNK u Varaždinu s početkom u 10 sati, ponovno održati predstava „Predivno drugačiji“, a nakon toga na redu je interaktivni tulum za djecu i mlade „Kišni razdraganci“. Riječ je o hvaljenom audio-vizualnom projektu koji nam spremaju dva vesela autora Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Let 3, a koji je nedavno nagrađen glazbenom nagradom PORIN u kategoriji Najbolji dječji album.
Koncert počinje u 11 sati, a ulaz je, kao i na sve Kliker programe – besplatan.
Broj gledatelja i sudionika pojedinih programa je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka, dok se svi zainteresirani za sudjelovanje u Voguing radionici mogu prijaviti preko maila production@vrum.hr .
5. Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma.
Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.
Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com .

leave a reply