Prekršaji u cestovnom prometu

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaustavili su jučer, 16. srpnja oko 21.30 sati u Vulišincu, osobno vozilo kojim je upravljao 34-godišnjak pod utjecajem alkohola od 3.04 g/kg. Kako je prijetila bojazan da će nastaviti s daljnjom vožnjom i činjenjem prekršaja, 34-godišnjak je priveden u Policijsku postaju i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj protiv istog će se podnijeti optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Varaždinu, kojim mu prijeti izricanje novčane kazne do 20 000 kuna i kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 3 mjeseca, a po pravomoćnosti odluke o prekršaju i određivanje 6 negativnih prekršajnih bodova.
U četvrtak, 16. srpnja oko 16.30 sati u Koškovcu, policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak. Provjerama je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1.44 g/kg, prije stjecanja prava na upravljanje te da se radi o recidivistu u činjenju istovrsnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Isti je zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, doveden u Policijsku postaju Ivanec i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do dovođenja sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu. Za počinjenje prekršaje prijeti mu izricanje novčane kazne do 35000 kuna, izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 18 mjeseci, a po pravomoćnosti odluke o prekršajima i određivanje 10 negativnih prekršajnih bodova.
Jučer, 16. srpnja oko 16.10 sati u Optujskoj ulici u Varaždinu, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 30-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.69 g/kg. Daljnjom provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima te da se nije podvrgnuo izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je bio upućen. Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja isti je priveden u Policijsku upravu varaždinsku i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do otrježnjenja. Nakon toga je uhićen te će se uz optužni prijedlog dovesti sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu. Za počinjene prekršaje prijeti mu izricanje novčane kazne od 22 200 kuna, kazna zatvora do 60 dana te izricanje zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 18 mjeseci. Po pravomoćnosti odluke o prekršajima slijedi mu i određivanje 12 negativnih prekršajnih bodova i poništenje vozačke dozvole.
Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaustavili su jučer, 16. srpnja oko 14 sati u Strmcu Podravskom, bicikl kojim je upravljao 34-godišnjak s koncentracijom alkohola od 4.26 g/kg. Provjerom je također utvrđeno da je navedeni biciklist i dana 7. srpnja ove godine zatečen u prometu u vožnji bicikla pod utjecajem alkohola od 4.29 g/kg. Zbog apsolutne nesposobnosti za sigurno upravljanje biciklom, isti je isključen iz prometa te slijedi procesuiranje prekršaja.

Upravo vozači koji upravljaju pod utjecajem alkohola, kao i bez položenog vozačkog ispita, ili za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom predstavljaju najveću opasnost sigurnosti cestovnog prometa.
Stoga ponovno apeliramo na sve sudionike u prometu, da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića te da odgovornim ponašanjem u prometu doprinesu smanjenu broja prometnih nesreća, a time i broja ozlijeđenih i poginulih osoba na cesti.

Jučer, 16. srpnja oko 18.30 sati u Lepoglavi, na državnoj cesti D-35, policijski službenici Policijske uprave varaždinske, specijalnim su vozilom za utvrđivanje prekršaja, tzv. presretačem, utvrdili nepropisnu brzinu kretanja motocikla kojim je upravljao 44-godišnjak. Isti se na dionici ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 70 km/h, kretao motociklom brzinom od 160 km/h, što umanjeno za toleranciju na mjerne uređaje od 10%, iznosi 144 km/h. Za počinjeni prekršaj vozaču je izdan prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna od 5 000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima A kategorije u trajanju od 1 mjesec. Po pravomoćnosti odluke o prekršaju, odredit će mu se i 3 negativna prekršajna boda.

Ponovno skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da će policijski službenici Policijske uprave varaždinske i u dane narednog vikenda provoditi pojačane mjere u nadzoru cestovnog prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje prekršaja tzv. 4 glavnih ubojica u prometu, odnosno prekršaja vezanih uz alkohol, nedopuštene brzine kretanja vozila, pojas i mobitel.

leave a reply