Udruga Ekomuzej Lepoglava završila projekt – EU za mlade, kojim je obilježeno hrvatsko predsjedanje Europskom unijom

Online radionice i kviz znanja za učenike u tri županije

Udruga Ekomuzej Lepoglava provela je projekt kojim je kroz online predavanja i kviz znanja djecu i mlade informirala i educirala o različitim aspektima članstva u Europskoj uniji. Ovim je projektom obilježeno predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.
-Republika Hrvatska u prvoj polovici ove godine prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije, što je bila prilika da naša zemlja, najmlađa članica Unije, još aktivnije sudjeluje u kreiranju i provođenju europskih politika čiji je cilj izgradnja boljeg, prosperitetnijeg i pravednijeg društva za europske, pa tako i za hrvatske građane. Članstvo u Europskoj uniji, kao i europske politike, uspješne su u onoj mjeri u kojoj ih građani prepoznaju kao svoje te u onoj mjeri u kojoj ostvaruju jasne i vidljive koristi od njih. Stoga je važno da građani imaju raznovrsne informacije kako bi, prema svojim interesima i potrebama, mogli što bolje koristiti mogućnosti koje pruža članstvo u Europskoj uniji te bili uključeni u promišljanje europske, a time i vlastite budućnosti. Naročito je važno uključiti mlade, koji su jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Upravo mlađa populacija ima priliku intenzivnije koristiti prednosti članstva Republike Hrvatske u EU i u njezinom je naročitom interesu aktivno sudjelovanje u društvenim procesima koji formiraju europsku budućnost. Stoga smo provedbom ovoga projekta, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, željeli educirati i informirati upravo djecu i mlade o različitim aspektima članstva u Europskoj uniji te ih kroz projektne aktivnosti upoznati s mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji – istaknuo je Dejan Bjelivuk, stručni suradnik na projektu.
Projekt je Ekomuzej Lepoglava provodio na području tri županije – Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske, a u njemu sudjeluju učenici osnovnih škola u Lepoglavi, Kamenici, Višnjici, Golubovcu, Nedelišću i Klenovniku te učenici Gospodarske škole Varaždin.
-Projektom smo kroz niz online predavanja učenike informirali o Europskoj uniji kako bi potaknuli njihov interes za aktivno sudjelovanje. U sklopu projekta osmislili smo i kviz znanja o Europskoj uniji, njenom ustroju, a posebice o mogućnostima koje pruža mladima. Planirali smo da u svakoj od ovih škola prezentaciju i radionicu održe profesionalci koji aktivno rade na projektima Europske unije, no, zbog protuepidemioloških mjera morali smo odustati od posjete školama. Stoga smo u svibnju snimili film – EU za mlade, kojim smo djeci predstavili mogućnosti koje imaju zahvaljujući članstvu naše zemlje u Europskoj uniji. Film djeca mogu pogledati online, kao i sudjelovati u kvizu o Europskoj uniji – rekla je Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava.
Ova lepoglavska udruga, koja ima veliko iskustvo u provođenju projekata Europske unije tako je, unatoč situaciji s epidemijom koronavirusa, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uspješno provela još jedan europski projekt kojim je ujedno obilježila i prvo predsjedanje naše zemlje Vijećem Europske unije.

leave a reply