Muzeji za jednakost: različitost i uključivost / Međunarodni dan muzeja

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije.

Gradski muzej Varaždin – „na licu mjesta“

Stari grad / Palača Herzer; nedjelja, 17. 5. 2020., 9 – 13 sati

Besplatan ulaz za razgled stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela / Stalnog postava Entomološkog odjela Svijet kukaca

Gradski muzej Varaždin – virtuaIno

www.gmv.hr, www.facebook.com/GMvarazdin

Izložbe iz fundusa GMV-a

Dati volju za nevolju

Tema o tome kako su se Varaždinci u prošlosti nosili s kriznim situacijama, borili se s epidemijama i liječili od različitih bolesti.

Autorica: Jelena Rančić, kustosica u GMV-u.

NAJ u Gradskome muzeju Varaždin

Izbor predmeta iz istoimene izložbe grupe autora/kustosa u GMV-u iz 2009. s predmetima odabranima po načelu predmetka „naj“ (najmanji, najstariji, „najstrašniji“…).

Izbor: Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

Sportske minute

Crtice iz povijesti varaždinskog sporta, uglavnom iz razdoblja prve polovice 20. stoljeća.

Autor: Jasmin Medved, kustos u GMV-u.

leave a reply