Poziv na pojačani oprez – Nalet vozila na divlje i domaće životinje

Praćenjem događaja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske, policijski službenici zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porast događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.
U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
Isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja. Napominjemo da je samo u zadnjih 24 sata, zabilježeno pet naleta na  srneću i drugu divljač, a koji su se dogodile u jutarnjim i večernjim satima na području Novog Marofa, Oštrica, Varaždin Brega, Varaždina i Babinca.
Vlasnike domaćih životinja pozivamo na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna.

leave a reply