FOI donira 3D printane zaštitne vizire pedijatrima i stomatolozima Varaždinske županije

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu se priključio se hvalevrijednoj akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja u Varaždinskoj, ali i susjednim županijama

U Varaždinu, 30. ožujka 2020. – Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu priključio se akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja, koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatski studentski zbor. FOI je tako iskoristio svu raspoloživu tehnologiju FOI-jevog Internet of Things laboratorija pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje. Naime, takve maske susprežu bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i na taj način pomažu u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).
Na taj smo način pokazali da njegujemo socijalnu osjetljivost među građanima, a posebno među akademskom zajednicom, što je ujedno i jedan od stupova akademskog djelovanja, a to je društveno djelovanje. Izrazito je važno u ovim otegotnim životnim okolnostima pokazati solidarnost na svim razinama i ako je moguće pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije. FOI je odmah ovdje prepoznao svoju ulogu i rado smo se uključili u ovu akciju, uspješno koordiniranu na razini cijele Hrvatske – istaknula je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.
FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D printera (dio njih je posuđeno kroz proces prikupljanja sredstava za provođenje akcije) te u 10 sati neprekidnog rada FOI može proizvesti 50 komada 3D printanih zaštitnih vizira. Docentu Tomašu su se u ovom procesu priključili i neki drugi asistenti i profesori s Fakulteta organizacije i informatike, stoga je moguće da će FOI moći proizvesti još i više.
Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici, čime zapravo opskrbljujemo zdravstvene ustanove ne samo u našem gradu, već i široj okolici. Sada nam je cilj proizvesti dovoljno zaštitnih vizira za sve pedijatre te liječnike dentalne medicine na području Varaždinske županije, a interes su iskazale i Ljekarne Varaždinske županije – poručila je dekanica.
Zbog mnogih upita koje primamo u IoT Labu, važno je naglasiti da FOI vizire ne prodaje, već ih ISKLJUČIVO DONIRA potrebitima, stoga svi koji su u potrebi i željeli bi primiti ovakvu donaciju molimo da se jave FOI-ju na mail pr@foi.unizg.hr.
Ovom prilikom FOI zahvaljuje svima koji su donacijom materijala – sirovine za 3D print i plastike za vizire, kao i posudbom 3D printera pomogli i omogućili da još više ovih zaštitnih vizira bude isprintano i da se na taj način još više pridonese zaštiti naših zdravstvenih radnika, koji su prvi na liniji borbe protiv koronavirusa. FOI posebno ovom prilikom zahvaljuje:
Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec;
Knjižnici Fran Galović Koprivnica;
Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar;
Goethe Institutu Zagreb;
tvrtki Point d.o.o. Varaždin;
Copy centru Manuela Varaždin te
Tiskari Praxa Varaždin.
Hvala i svim drugim pojedincima koji su pomogli u procesu isporuke i donacije 3D vizira koji su do sada na FOI-ju izrađeni, posebice Tehnološkom parku Varaždin i g. Davoru Kolareku, voditelju Odbora za Interact Rotary Cluba 1181 Varaždin.
Zasada imamo dosta materijala za sve zamolbe za donacijom vizira koje smo zaprimili, međutim obzirom da ih očekujemo i dalje, svakako će nam dobro doći materijal za izradu – sirovina/filamenti za 3D printer, plastika za vizire ili 3D printeri – napominje voditelj IoT Laboratorija, docent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš i zahvaljuje Elektrostrojarskoj školi Varaždin na ustupanju modela za izradu 3D okvira zaštitnih vizira.
Ako se još netko želi pridružiti ovoj akciji donacijom materijala može se javiti voditelju IoT Laboratorija FOI-ja na mail adresu iot@foi.unizg.hr.

leave a reply