Dani Josipa Klime od 27. veljače do 3. ožujka 2020.

Treće izdanje Dana Josipa Klime ove će se godine održati od 27. veljače do 3. ožujka u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži Varaždin i suorganizatora Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin. Uz tradicionalne majstorske radionice za gudačke instrumente, klavir i komornu glazbu, ove su godine Dani Josipa Klime prošireni s nizom koncerata i dva okrugla stola. Veći dio programa odvijat će se u Glazbenoj školi, a dva koncerta i u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Dani Josipa Klime održavaju se u čast jednom od najvećih hrvatskih violinista 20. stoljeća, rođenog Varaždinca. Cilj ove manifestacije je javnosti približiti širok raspon djelovanja ovog ne samo vrhunskog interpreta umjetničke glazbe bilo kao solista, komornog ili orkestralnog glazbenika, nego i kao jednog od glazbenika koji se jednako dobro snalazio u crossover kombinacijama sa salonskom, popularnom i jazz glazbom, a prije svega kao glazbenika koji je praizveo, za kojeg je napisano ili u suradnji s kojim je nastalo preko tridesetak djela suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva i koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek djela hrvatske glazbene baštine. Dani Josipa Klime su projekt kojim se u svijesti Varaždinaca, ali i nacionalnoj svijesti želi stvoriti mjesto za ime ovog našeg velikog sugrađanina i njegove zasluge.
Dane Josipa Klime otvorit će 27. veljače u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu Trio Eusebius, iznimno uspješan ansambl mladih glazbenika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu – Eva Šulić, violina, Tonka Javorović, violončelo i David Vuković, klavir – koji je krajem prošle godine osvojio dva prestižna natjecanja – Papandopulo u Zagrebu i Ferdo Livadić u Samoboru, a ove je pozvan na niz uglednih festivala u zemlji i inozemstvu. Slijede koncerti profesora, polaznika te zajednički koncerti polaznika i profesora.
Svakako treba istaknuti koncert Andree Nikolić i Nataše Veljković 28. veljače u 19.30 u Velikoj koncertnoj dvorani HNK te koncerte 2. i 3. ožujka na kojima će profesori združeni u klavirski kvintet u drugom dijelu koncerata izvesti remek djela literature za taj sastav: Klavirski kvintet u Es-duru op. 44 Roberta Schumanna s Natašom Veljković za klavirom, a sljedeće večeri Klavirski kvintet u g-molu op.57 Dmitrija Šostakoviča s Vasilyjem Scherbakovim.

leave a reply