Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao na “Danima regionalnog razvoja i EU fondova”

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao je na Danima regionalnog razvoja i EU fondova koji su se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održali u Šibeniku od 4. do 6. listopada 2019. godine.
Na događanju su prezentirana „Iskustva iz postupanja po prigovorima u postupcima dodjele bespovratnih sredstava i provedbi projekata sufinanciranih sredstvima EU“, „Financijski instrumenti za javni sektor Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.“ i „ESF plus: nove prilike“. Posebno su interesantne bile teme „Teritorijalni razvoj u okviru Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i nova financijska perspektiva EU 2021.– 2027.“ kao i „Ruralni razvoj – dosadašnja postignuća i planovi nakon 2020. godine“ .
Konferenciju su obraćanjem otvorili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Uz ministre Horvata, Malenicu, Butkovića, Aladrovića te ministrice Vučković i Bedeković, konferenciji su nazočili župani te gradonačelnici,načelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova. Kroz stručne radionice sudionici iz svih krajeva Hrvatske imali su priliku izravno postaviti pitanja predstavnicima tijela koja upravljaju i kontroliraju provedbu projekata koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj tih radionica je pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da što brže i učinkovitije koriste raspoloživa sredstva iz europskih fondova.
Bila je to prilika dobivanja važnih informacija o mogućnostima financiranja iz EU fondova kao i razmjena iskustava s brojnim predstavnicima ministarstva, županija, gradova, općina i drugih institucija važnih za regionalni razvoj.
Načelnik Željko Posavec je tijekom događanja obavio niz razgovora s predstavnicima ministarstava ili sa ministrima Vlade Republike Hrvatske vezanih za planirane projekte Općine Petrijanec. S ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira ovu konferenciju. Općina Petrijanec s novim načelnikom Posavcem ulazi u svijet EU fondova s jasnom namjerom da makne Petrijanec sa začelja po broju EU projekata koji nisu bili prioriteti prethodne vlasti, a već se aktivno radi na projektima što je uvelike vidljivo iz izvršenja proračuna u prvih 6 mjeseci 2019.-e godine gdje primjećujemo da su u samo prvoj polovici godine „povukli“ 2.719.772,49kn iz nacionalnih ministarstva ili EU fondova.
Zainteresiranost i aktivnost općinskog načelnika za sve radionice bila je velika te je na svima aktivno sudjelovao.
Uoči konferencije dodijeljene su i posebne nagrade za najbolje gradove u Hrvatskoj. Za nagradu najboljeg u povlačenju novca iz fondova EU konkurirali su lanjski pobjednik Križevci, Karlovac, Ludbreg, Zadar i Zagreb. Ove godine organizatori izbora odlučili su dodijeliti tri nagrade za najboljeg u korištenju fondova EU, u kategorijama veliki, srednji i mali grad, dok je lani to priznanje išlo samo jednome gradu. Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova.

Također su prikazani primjeri dobre prakse iz grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

leave a reply