Na konfereciji u Varaždinu poduzetnici dobili ključ kojim će svaki spor pretvoriti u pobjedu

U Varaždinu održana konferencija za poduzetnike „Brže i efikasnije do rješenja sporova“

U konferencijskoj dvorani Palače Herzer u Varaždinu, danas je održana konferencija za poduzetnike pod nazivom „Brže i efikasnije do rješenja sporova“ u organizaciji odvjetnika i izmiritelja s dugogodišnjim iskustvom u pravosuđu iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, Udruge za mirenje i Grada Varaždina.
Važnost ove konferencije prepoznali su i, svojim prisustvovanjem na otvorenju, podržali gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, te dr. sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, nacionalni i internacionalni medijator i trener medijatora.
„S medijacijom sam se susreo ranije u pedagoškoj karijeri, a rezultati takvog rada s djecom bili su odlični. Djeca su izvrsno reagirala i bilo je posebno iskustvo pratiti kako uspješno rješavaju svoje sukobe. U pravu je to osobito bitno, i drago mi je da se u našem pravnom sustavu promiče ideja medijacije. To je vrlo izazovan i važan proces, osobito u poduzetničkim konfliktima i uvijek ću pružati podršku ovakvim edukacijama.“ – izjavio je Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina na otvorenju ove konferencije.
Svrha ove konferencije je upoznati poduzetnike s primjenom principa medijacije u poslovanju i njezinim višestrukim prednostima u rješavanju svih sporova s kojima se u svom poslovanju susreću. Primjena medijacije u poslovanju sprječava financijske gubitke, gubitke poslovnih partnera, klijenata, dobavljača i radnika, a također osigurava i skladno ozračje unutar i izvan organizacije.
„Konflikti su svakodnevica gotovo svakog poduzetnika. Upravljanje konfliktima i sporovima preduvjet je uspješnog poslovanja, a uz primjenu principa medijacije svako poslovanje i svaki poslovni spor moguće je učiniti upravljivim i predvidljivim.“ – naglasila je Kristina Bajsić Bogović, odvjetnica i medijatorica iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, te nadodala kako je za rasterećenje hrvatskih sudova prijeko potrebno prestati ignorirati medijaciju kao način rješavanja sporova.
„Hrvatska udruga za mirenje osnovana je 2003. godine od grupe entuzijasta, pravnika, među kojima su bili suci, korporativni pravnici i drugi, a koji su bili sudionici prve osnovne obuke za medijatore u Hrvatskoj. Medijacija je nevjerojatno moćan alat za rješavanje svih vrsta konflikata i sporova, ne samo između fizičkih osoba, već i pravnih. Vjerovali ili ne, u medijacijama često rješavamo sporove u kojima je parnica trajala četiri, šest, osam ili više godina. Samo prošle godine u HUM-u je preko 80 posto medijacija završeno pisanom nagodbom, 67 posto medijacija završeno je na prvom i jedinom sastanku, dok su medijacije u prosjeku trajale između pet i sedam sati,“- rekao je dr. sc. Srđan Šimac.

leave a reply