Muškarac starosti 76 godina otrovao se ugljičnim monoksidom

Jučer, 25. rujna oko 12.45 sati u Varaždinskoj ulici u Zbelavi u podrumskim prostorijama, muškarac starosti 76 godina, otrovao se ugljičnim monoksidom. Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo u podrumskom prostoru gdje se nalazilo više stotina litara mošta u vrenju, a prilikom udisanja navedenog plina u zatvorenom prostoru nastalog tijekom vrenja.
Uslijed navedenog, 76-godišnjak je izgubio svijest i pao na pod, gdje je pronađen od strane građanina, nakon čega je prevezen po djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u varaždinsku Opću bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć. Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.
Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum, obzirom da u sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.

leave a reply