Edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici za najmlađe

Polazak u školu za svako je dijete važan trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.
Uvidom u evidencije prometnih nesreća  utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to  najčešće kao pješaci. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.
Vezano uz navedeno pozivamo roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.
Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.
U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i  kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.
U cilju zaštite djece najavljujemo  češće  preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo.
Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.
U subotu, 7. rujna od 9 do 13 sati, u prostoru trgovačkog centra „Lumini“ u sklopu aktivnosti „Back 2 School“, održat će se preventivne aktivnosti, kojom prilikom će policijski službenici kroz razgovor, prezentaciju policijskih vozila i podjelu promidžbenih letaka, građanima naglasiti važnost poštivanja prometni propisa, a kroz ciljane radionice djeci dati korisne savjete za sigurno sudjelovanje u prometu.

leave a reply