Zajednička akcija Policije i Gradskog društva Crvenog križa na Dravskom kupalištu i kupalištu Aquacity

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin, provest će zajedničku aktivnost s djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa. Akcija će se provesti u utorak, 23. srpnja od 16 do 18 sati na prostoru Dravskog kupališta, a u srijedu, 24. srpnja također od 16 do 18 sati, na prostoru kupališta Aquacity Varaždin.
Cilj ove zajedničke akcije je prevencija nesreća na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

Nekoliko korisnih savjeta kupačima
U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima, moru, pa moramo biti svjesni da takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti:
Ponajprije je riječ o utapljanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.
Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.
S ciljem prevencije takvih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete, kupačima savjetujemo:
ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale,
koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba,
ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno,
ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga,
ne plivajte neposredno nakon obroka,
ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući,
izbjegavajte plivati sami,
djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe: – imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi,
neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača,
ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
– pozovite pomoć na 112 ili 192!

SAVJET – KAKO SPRIJEČITI KRAĐE NA PLAŽI

Savjetujemo da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora te preporučamo da na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose.
Na plažu ne nosite vrijednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Također preporučamo da dokumente i novac ne držite zajedno, i ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd..).

Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete. Ako na plažu dolazite biciklom – osigurajte ga vežući ga za drvo, ogradu ili sl. Svoje stvari (torbe, ključeve, mobitele, foto-aparate, kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto. Ukoliko sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora, Ukoliko ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik.

leave a reply