Obilježen 22. srpnja – Dan općine Breznica

Od moto cross utrke do Sejma i nastupa KUD-ova

Prošlotjedna je moto cross utrka bila uvertira u čitav niz događanja kojima je općina Breznica ove godine obilježila 22. srpnja – blagdan Svete Marije Magdalene zaštitnice općine Breznica. Uz subotnji noćni malonogometni Turnir, u nedjelju je bilo posebno svečano jer su domaćini priredili Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina, a potom i poslijepodnevni kulturno-umjetnički program uz nastup brojnih KUD-ova. Održana je i svečana sjednica općinskoga vijeća koju je otvorio predsjednik općinskog vijeća Goran Bruči a na kojoj je načelnik općine Breznica Stjepan Krobot rezimirao aktivnosti i događaje koji su obilježili ovu godinu.
– Naš najvažniji ujedno i najskuplji projekt kojim se ponosimo jest ovogodišnji dovršetak gradnje dječjeg vrtića, koji je otvoren u mjesecu ožujku. Investicija je to provobitne vrijednosti oko 3,8 milijuna kuna ali do sada je stajala oko 5 milijuna, sve zato jer smo morali mijenjati projekt i dograđivati prostor sukladno izmijenjenim zakonskim propisima od 2011. godine, kada smo dobili građevinsku dozvolu za gradnju vrtića – ističe načelnik Krobot. Vrtić je popunjen i prije samog otvaranja a u njemu radi 6 djelatnica. Nezaposlenosti na području općine Breznica nema, posla ima dovoljno za sve koji žele raditi jer naši žitelji gravitiraju i prema Novom Marofu i Varaždinu odnosno na drugu stranu prema Zagrebu. Što se nataliteta tiče općina roditeljima pomaže s 2 tisuće kuna za prvo rođeno dijete odnosno s tisuću kuna više za svako slijedeće rođeno dijete – napominje Krobot.
Breznici gravitira 10-tak sela a njena specifičnost je u tome da je to bivša općina Novi Marof koja spada pod bjelovarsku Biskupiju iako ni po čemu pod Bjelovar ne bismo trebali spadati. Djeca nam polaze dvije škole – onu u Bisagu i onu u Brezničkom Humu a vjernici idu na mise u čak tri crkve u tri različite župe – župu Svete Marije Magdalene u Bisagu, župu Sveti Martin u Brezničkom Humu i u župu Bedenica – napominje Stjepan Krobot koji načeničku funkciju kao član HSS-a obavlja u petom mandatu, čime je jedan od najdugovječnijih načelnika jedne općine na području Varaždinske županije.

Na proslavi rođendana općine Breznica u nedjelju su bili načenici iz susjednih i prijateljskih općina Breznički Hum Zoran Hegedić, Visokog Dragutin Mateković, Kalnika Mladen Kešer, Hrašćine Branko Tukač, Bedenice Slavko Cvrlja, Gornje Rijeke Darko Fištrović, Svetog Petra Orehovec Franjo Poljak, potom općine Mali Bukovec Darko Marković, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, predsjednica Lokalne akcijske grupe Prigorje – Zagorje Nevenka Benjak, načelnik novomarofske policije Robert Maltar kao i brojni drugi lokalni gospodarstvenici, članovi udruga i poduzeća te gosti i žitelji općine.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi limene glazbe Sveti Martin iz Brezničkog Huma, članovi udruga umirovljenika Prigorčica iz Breznice i Kalnički slavuji iz Kalnika, KUD Meteor iz Hrašćine i KUD Josip Čoklić iz Rakitovice, a specifičnost svečanosti dali su studenti iz milijunskog kineskog grada Ninboa, kojima su zahvaljujući prijateljstvu načelnika Kalnika Mladena Kešera i domaćina Stjepana Krobota uz posjet općini Breznica na sam rođendan ove najjužnije općine u varaždinskoj županiji uručene diplome o završenom obrazovanju.
Delicije za orkijepu posjetiteljima poput srnećeg gulaša i ukusnog roštilja spravljali su lovci lovačkih društava Vidra iz Breznice i Srndać iz Bisaga, te vatrogasci Vatrogasne zajednice općine Breznica.
Ovogodišnje obilježavanje Dana općine Breznica završilo je svetom misom u crkvi Svete Marije Magdalene na sam blagdan u ponedjeljak 22. srpnja 2019.

leave a reply