Varaždinski župan u radnom posjetu Vatrogasnoj zajednici Breznički Hum

Vatrogastvo je kičma društvenog života općine

U sastavu redovitoga obilaska vatrogasnih društava koja djeluju na području Varaždinske županije, župan Radimir Čačić sa najbližim suradnicima obišao je brezničkohumske vatrogasce te im u petak 3. svibnja, na sam Međunarodni dan vatrogasaca, osobno čestitao njihov praznik i zahvalio na dosadašnjem trudu i pomoći. Na zajedničkom sastanku s predstavnicima Vatrogasne zajednice općine Breznički Hum, na kojoj su bili članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Šćepanja, Radešića i Brezničkog Huma, uvodno je govorio načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

– Općna Breznički Hum iz svog proračuna godišnje izdvaja 170 tisuća kuna za vatrogastvo, što je svejedno premalo za njihove sveukupne potrebe, a s obzirom da na području općine s 1300 stanovnika imamo 300 vatrogasaca. To je svojevrsna prednost obzirom da iz svake naše obitelji dolazi bar jedan vatrogasac obučen za različite vatrogasne intervencije zbog čega nam je preventiva zadovoljavajuća. Naša su sredstva realno premala da bismo kvalitetno novčano popratili sve njihove potrebe jer ljudski je život najdragocjeniji a ja si, i kao načelnik i kao vatrogasac, ne mogu dozvoliti da se zakon o vatrogastvu ne provodi u cjelosti. U tu smo svrhu napravili dodatne napore i naša društva opremili s minimalnom tehničkom potrebnom opremom – zaključio je Hegedić.

Upoznat sa situacijom i problematikom u vatrogasnim društvima s područja općine varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je kako je vatrogastvo kičma društvenog života svih općina pa tako i Brezničkog Huma, jer vatrogasci uglavnom objedinjuju kulturna, sportska i sva druga događanja u općinama.

– Deset tisuća članova od čega dvije tisuće operativaca iz 128 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Varaždinske županije samo pokazuje o čemu je ovdje riječ, stoga im itekako treba posvetiti pažnju – napomenuo je Čačić i dodao kako postoje zakonske obveze koje govore što je u tom slučaju dužna napraviti županija a što općina. Obilazeći mnoge DVD-e s područja naše županije vidjeli smo da načelnici općina plaćaju vatrogasne aktivnosti svojim društvima u različitim iznosima novaca, negdje manje, a negdje više kao primjerice ovdje u Brezničkom Humu. Znamo da uobičajeni iznosi iz općinskih proračuna za vatrogastvo iznose 5% što je daleko premalo za sve njihove potrebe – kazao je Čačić i dodao kako županijskoj Vatrogasnoj zajednici za potrebe svih 128 društava županija daje oko milijun kuna što je također nedostatno.

– Izravna pomoć koju možemo odmah primijeniti odnosi se na sufinanciranje računovodstvenih usluga vatrogasnih društava, a što je županija spremna sufinancirati. Spremni smo također sudjelovati u sufinanciranju osiguranja svih 300 vozila koliko ih vatrogasna društva posjeduju, a svaka ozbiljna osiguravajuća kuća na ukupnu će cijenu osiguranja odobriti popust od 20%. Slijedeći je aspekt pitanje standardiziranja uniformi kao u zemljama okruženja, potom standardiziranje vatrogasne opreme i vozila, potom redoviti liječnički pregledi vatrogasaca čija je cijena 400 kuna. Tu bismo mogli otvoriti vatrogasnu ambulantu koju će koristiti dvije tisuće naših vatrogasaca, čime bi se uštedilo puno novaca – pojašnjava župan kako bi time od jednog milijuna vatrogasnih kuna DVD-ima napravili korist od, primjerice, dva milijuna.

Osim toga vatrogasci bi trebali napraviti plan strategije i svojih potreba te ga uputiti Vladi RH kako bi pozicija i zahtjevi vatrogasaca bili definirani na temelju čega bi pokušali dobiti europski novac, što se obzirom na značaj vatrogastva čini razumnim – zaključio je Radimir Čačić.

U pratnji varaždinskog župana tijekom njegova radnog posjeta Vatrogasnoj zajednici općine Breznički Hum bili su posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak, koji su zajedno s domaćinima obišli i gradilište nogostupa u naselju Butkovec.

leave a reply