Bonsai majstor Harry Harrington dolazi u Ludbreg

Ove godine posebni gost na bonsai izložbi “Svijet minijaturnog drveća” koja se održava u sklopu manifestacije “Flora Centrum Mundi” od 3.- 5. svibnja u dvorcu Batthyany u Ludbregu je bonsai umjetnik Harry Harrington iz Aylesburyja, UK. Rođen je u Oxfordu 1970. godine, a bonsaijem kao hobijem se bavi od 1990., prvo radeći kao vrtlar, da bi 2000. godine počeo profesionalno raditi kao bonsai umjetnik i pisac knjiga o bonsaiju. Njegova stranica bonsai4me.com ima preko 1,5 milijun posjeta godišnje.
Popularnost njegovih vremenskih serija fotografija razvoja drveća na web stranici dovela je do objave tri knjige o bonsaiju: Osnove bonsaija, Bonsai inspiracija 1 i Bonsai inspiracija 2 koje se distribuiraju u preko 40 zemalja i višestruko reizdaju.
Trenutno piše za Bonsai Focus magazin. Bavi se predavanjima i radionicama vezanim uz bonsai, stiliziranjem drveća za klijente, a posebna mu je specijalnost stiliziranje “materijala slabije kvalitete” odnosno stvaranje uspješne umjetničke forme od drveća koje bi inače bilo označeno kao neprikladno za bonsai.
Iako je već bio u Hrvatskoj, u Ludbregu će boraviti prvu put, i u tri dana na posebnom prostoru demonstrirati umjeće oblikovanja bonsai drveća, s glavnim naglaskom na estetsko oblikovanje odumrlih dijelova drveta (jap. jin, shari, uro).
– Zaista se radujem što ću ponovo raditi u Hrvatskoj, i vrlo sam uzbuđen vidjeti izložbu u Ludbregu ovog vikenda. Imat ću nekoliko odličnih primjeraka drveta autohtonih hrvatskih vrsta (maslina op. a.) za obraditi na demonstracijama u vrijeme izložbe. Bit će ti izazov ali i vrlo zabavno. – rekao nam je Harrington.

leave a reply