U Linzu na tradicionalnoj Proljetnoj paradi sudjelovale i tri postrojbe iz Varaždina

Temeljem poziva 7. Dragonerske pukovnije ”Herzog von Lothringen und Bar – 1. Eskadron” iz Linza, Austrija na tradicionalnoj Proljetnoj paradi (Frühjarsparade) ove godine sudjelovale su četiri postrojbe iz Republike Hrvatske, od tog TRI iz Grada Varaždina: Udruga veterana 7. gardijska brigada Puma, 41. husarska graničarska pukovnija i Varaždinske građanska garda. Četvrta postrojba iz Republike Hrvatske bila je Karlovačka građanska garda, predvođena zapovjednikom i predsjednikom Saveza povijesnih postrojbi hrvatske Vojske. Posebno je važno napomenuti da su Pume i ovaj put opravdale svoj slogan: SEMPRE PRIMUS. Naime, po prvi puta je jedna postrojba proizašla iz Domovinskog rata sudjelovala na nekom, ovako velikom međunarodnom susretu. Dugogodišnja suradnja između 7. dragonerske pukovnije i, sada možemo slobodno reći, varaždinskih povijesnih postrojbi okrunjena je i poveznicom u broju “7”. Tako su se Pume našle među stotinjak povijesnih postrojbi iz gotovo cijele Europe: Njemačke, Austrije, Švedske, Slovačke, Italije, Francuske, Mađarske, Poljske, Hrvatske, ….
Sudjelovale su hrvatske postrojbe u veličanstvenom mimohodu ulicama grada Linza, od Trga Martina Luthera, pa do svečanog postrojavanja na Hauptplazu i mise na otvorenom u kojoj je aktivno ućešće imao i zamjenik zapovjednika Varaždinske građanske garde zastavnik Darko Detelj.
Posebno smo ponosni na činjenicu da se naše učešće u tom svojevrsnom “otvaranju sezone” susreta povijesnih postrojbi uvijek posebno nagalšava. I ovdje je spomenuta organizacija godišnje skupštine europskog saveza povijesnih postrojbi (UEWHG), Generalreport, koja će se održati iduće godine u Varaždinu. Time UEWHG želi odati posebno priznanje 270. obljetnici Varaždinske građanske garde, a nama je to jedinstvena prilika da se pokažemo dobrim domaćinima predstavnicima dvijestotinjak povijesnih postrojbi iz cijele Europe. Naravno, te godine i Republika Hrvatska predsjeda EU.

leave a reply