FOI SciBAr – predavanje „Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“

Edukativno predavanje na temu „Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“ održat će 26. veljače 2019. godine u okviru SciBAra na Fakultetu organizacije i informatike održati znanstvenik i biokemičar dr. sc. Marko Košiček.
Radi se o biokemičaru sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i poznatom popularizatoru znanosti koji će ovo predavanje posvetiti kemijskim osjetilima, a koja su nam neophodna za spoznaju svijeta oko sebe. Svijet koji nas okružuje obiluje velikom raznolikošću boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa, stoga će ovo biti prilika da se upoznamo sa suvremenim spoznajama o biokemijskim mehanizmima važnim za stvaranje osjeta okusa i mirisa, kao i s njihovom ulogom u svakodnevnom životu životinja i ljudi.
Marko Košiček diplomirao je i doktorirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat izradio na Zavodu za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković. Trenutno je glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženke Divjak. Vodio je i bio član tima koji priprema hrvatske reprezentativce za Međunarodnu kemijsku olimpijadu. Sudjeluje na gotovo svim popularno-znanstvenim manifestacijama u Hrvatskoj, a vodio je i znanstvenu emisiju Treći element na Hrvatskoj radioteleviziji. Košiček je s kolegom Sašom Cecijem dobitnik Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2014. godinu.
Predavanje će u utorak, 26. veljače 2019. godine započeti u 16:00 sati u Info Clubu FOI-ja.

Što je SciBAr?
Neformalna diskusija između dva/dvije ili više znanstvenika/znanstvenica najčešće o temi važnoj i aktualnoj široj publici određene regije. Na SciBArovim publika razmjenjuje svoja razmišljanja sa znanstvenicima. Mjesta pogodna za održavanje SciBArova su mjesta gdje dolaze ljudi najrazličitijih profila dakle barovi, pivnice, kafići.

leave a reply