Biografska izložba iz ostavštine Marije Winter u Ludbregu

U sklopi Noći muzeja ’19, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” organizirao je u prostoru dvorca Batthyany biografsku izložbu iz ostavštine Marije Winter na temu života znakovitih Ludbrežana. Kroz izložbu je prikazan život 26-oro Ludbrežana koji su svojim radom postavili temelje za daljnji razvoj modernog grada.

– Ovo je uistinu fenomenalna izložba, izložba koja nadilazi one klasične pojmove izložbe kad obično želimo vidjeti Picassa ili nešto slično. Ovdje nećemo vidjeti to, vidjet ćemo ljude koji su stvarali ovaj naš grad, ulagali u njega sebe, svoju ljubav, svoje vrijeme i sve ono što su imali i znali sa željom da ovaj grad bude bolji i ljepši za sve koji u njemu žive. Vidjet ćete i koliko je bila važna škola u Ludbregu, koliko su bili važni učitelji u Ludbregu, ali imat ćete priliku vidjeti i podatke o prvoj babici, prvoj primalji, prvoj poštarici. Uistinu široka slika koja prikazuje kakav je ovo grad, tko su njegovi stanovnici. Posebno mi je drago da se uključila i Osnovna škola Ludbreg, mali kustosi iz petog razreda, a i učenici produženog boravka koji su rekonstruirali Fizirov autobus. Centar za kulturu ovime nas je podsjetio da živimo u najljepšem gradu, da su ovdje živjeli najhrabriji i najvrjedniji ljudi i da ne treba gledati preko vode ili u susjedno dvorište već ovdje pronaći sve što nam treba – rekao je na otvorenju gradonačelnik Dubravko Bilić.

Publika danas traži doživljaj tako da je koncept ove izložbe bio nešto drugačiji. Kako je ovogodišnja tema Noći muzeja bila Inovacije i digitalna budućnost i ludbreška je išla u tome smjeru.

-Stvaramo novi koncept muzeja, po uzoru na one u svijetu, a to su virtualni koncepti. Dva krivca za izložbu su Jelena Koprek, arheologinja i Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo i kulturu. Zahvaljujući njima cjelokupna ostavština Marije Winter sada se nalazi u digitalnom obliku i naravno da je u tom slučaju lakše pretraživati nego kad uzmete kutiju s fotografijama. Tako se došlo do tih 23 Ludbrežana te još 3 koja su prikazana na drugačiji način – pojasnio je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Izložbom (Ne)poznati Ludbrežani Centar za kulturu i informiranje “D. Novak” je dokumentima, fotografijama, videozapisima i predmetima prikazao Ludbrežane koji su predanim radom na razne načine unaprijedili svoj grad.

– Bilo da su rođeni u Ludbregu ili su u njemu pronašli svoj dom, neki od Ludbrežana svoj su život proveli u Ludbregu, a oni koji su otišli, uvijek su mu se rado vraćali. Zahvaljujući povijesno-arhivskoj građi iz Zbirke Ostavština Winter koju je Marija Winter kao umirovljena učiteljica predano skupljala, te našim dodatnim istraživanjima, pripremljena je ova izložba. /ahvaljujemo se i našim sadašnjim učiteljicama Karmen Kanižaj i Olji Dijanošić, koje su sa svojim učenicima doprinijele ovoj izložbi – rekla je Jelena Koprek, arheologinja dok drugi autor izložbe dodaje da se svi zainteresirani s izložbom mogu upoznati putem web stranice – Da bi digitalizacija bila kompletna, izradili smo i web stranicu (ludbrezani.czkidn.hr) na kojoj će biti postavljena kompletna izložba. Za Ljudevita Vrančića napravio sam crtić s namjerom da približim njegov život i rad na drugačiji način svim uzrastima. Najvažniji događaji iz života Rudolfa i Viktora Fizira prikazani su video animacijom. Izrada cijele izložbe također je popraćena video materijalom – kaže Miroslav Vađunec, stručni suradnik za izdavaštvo.

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak” ovom je izložbom spojio ono naizgled nespojivo – prošlost i budućnost. Nemjerljiv je u tome doprinos Osnovne škole Ludbreg jer upravo će ovi mladi naraštaji prenositi znanje o Ludbregu dalje. Ako ste kojim slučajem propustili Noć muzeja, priliku da vidite izložbu imate do kraja ovog tjedna, odnosno 8. veljače prema sljedećem rasporedu: pon, sri, pet (11-13h), uto i čet (17-19h)

leave a reply