Pozitivne turističke brojke: u Varaždinu prošle godine 20 posto više turista i čak 27 posto više noćenja

2018. godina je po broju dolazaka i noćenja turista u gradu Varaždinu bila najuspješnija turistička godina u proteklih 10 godina.

Varaždin je prošle godine posjetilo najviše turista koji su ostvarili najviše noćenja u proteklih 10 godina, te je ujedno prošle godine zabilježen i najveći rast u broju dolazaka i noćenja turista u odnosu na godinu ranije.
U brojkama, naš je grad prošle godine posjetilo gotovo 33.800 turista, što je 20 posto više nego godinu ranije, a ostvareno je gotovo 71.000 noćenja, što je čak 27 posto više nego 2017. Podaci su to iz sustava eVisitor, prema kojima je prošle godine u Varaždinu boravilo 24 posto više domaćih gostiju te 18 posto više stranih gostiju nego godinu ranije.
Najviše dolazaka, ujedno i noćenja ostvareno je od srpnja do rujna. U kolovozu je ostvaren rast u broju noćenja od čak 56 posto u odnosu na isto razdoblje 2017., dok je najveći rast u broju noćenja, od čak 140 posto, ostvaren u siječnju, zahvaljujući Europskom rukometnom prvenstvu kojem je jedan od domaćina bio i Varaždin.
Varaždinski su turistički vodiči, prema podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina, tijekom prošle godine gradom proveli gotovo 200 turističkih grupa, odnosno 9.000 gostiju.
Podaci su to koji potvrđuju da su kulturno-turistički sadržaji u Varaždinu sve kvalitetniji i atraktivniji, posebno inozemnim gostima koji se sve češće odlučuju na dulji boravak u našem gradu. Zanimljiv je podatak da su u Varaždinu prošle godine boravili turisti iz čak 67 zemalja svijeta, a prednjače turisti iz Njemačke, Poljske i Austrije što je već tradicionalni raspored najvažnijih emitivnih tržišta.
Tijekom prošle godine značajno je povećan i broj smještajnih kapaciteta u Varaždinu, otvorena su dva nova hostela i čak 22 apartmana, 2 kuće za odmor i jedan objekt sa sobama za iznajmljivanje, što je ukupno 117 novih kreveta. Time se broj ležajeva u gradu Varaždinu povećao na ukupno 619, a ako se tome pridodaju kreveti u Studentskom centru koji tijekom ljetnih mjeseci djeluje kao hostel, dolazi se do brojke od ukupno 1500 ležajeva koliko ih u Varaždinu ima na raspolaganju od sredine srpnja do početka, odnosno kraja rujna.
Kontinuirani rast broja dolazaka i noćenja turista te rast broja smještajnih kapaciteta prati i kontinuitet osvajanja nagrada i priznanja. Varaždinu je prošle godine na Danima hrvatskog turizma dodijeljeno priznanje za ulazak u top 3 destinacija kontinentalne Hrvatske, a Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin osvojio je priznanje Čovjek – ključ uspjeha za vatrogasca godine.
Špancirfest koji je prošle godine održan jubilarni, 20. put, uvršten je od strane vodeće kanadske turističke web stranice Flightnetwork među 20 najboljih festivala umjetnosti i kulture u Europi.
Pozitivne turističke brojke bilježi i varaždinski Advent. Tijekom adventskog prosinca Varaždin je posjetilo 24 posto više turista koji su ostvarili 14 posto više noćenja u odnosu na prosinac 2017.
Zahvaljujući brojnim manifestacijama i događanjima koja su planirana u 2019. te daljnjem oplemenjivanju javnog prostora, ali i radu s turističkim subjektima, ugostiteljima i svim ostalim dionicima iz domene turizma, u 2019. očekuje se nastavak pozitivnih turističkih brojki.

leave a reply