Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika obilježila četvrtu godišnjicu rada

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika obilježila je 17. studenoga ove godine četvrtu godišnjicu rada prigodnim programom održanim u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Uz sudjelovanje članova; poslovnih partnera i sponzora; predstavnika Strojarske i prometne škole u Varaždinu i Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu; predstavnika Obrtne zbornice Slovenije, Poslovnog udruženja Međunarodni transport iz Beograda te poljskog udruženja TPL; predstavnika Policijske uprave varaždinske i međimurske; predstavnika Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta, te predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, razmijenjena su iskustva i mišljenja glede aktualne problematike u transportnom sektoru.

Tom prigodom je održan okrugli stol pod nazivom Stanje u hrvatskom cestovnom prijevozništvu, u okviru kojega je poseban naglasak stavljen na prijedlog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona. Na predmetni prijedlog Pravilnika posebno se referirao g. Alen Gospočić, pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koji je zaključio da je riječ o vrlo osjetljivoj tematici kojoj treba pristupiti sustavno i uključiti se u javno savjetovanje. Kroz prezentacije g. Marijana Rajsmana, predstavnika Fakulteta prometnih znanosti u Zagreb, koji je iznio rezultate analize istraživanja uvjeta poslovanja hrvatskih cestovnih prijevoznika u javnom prijevozu, i g. Ivana Kesića, načelnika Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji je predstavio najčešće probleme i prekršaje koje uočava nadležna inspekcija, napravljen je kratki presjek hrvatskog cestovnog prijevozništva. Zaključno je prof. Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole u Varaždinu iznio razmišljanja glede edukacije vozača i prepreka s kojima se suočavaju.

Rezultat cijelog programa jest Deklaracija Skupštine Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, koju donosimo u nastavku.

 

 

 

 

 

 

Deklaracija Skupštine Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika

Minerva, 17. studenoga 2018.

Temeljem razmijenjenih informacija, zapažanja i iskustava sudionika rasprave na temu Stanje u hrvatskom cestovnom prijevozništvu Skupština Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika donijela je dana 17. studenoga 2018. slijedeću deklaraciju.

Članovi Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika zahtijevaju od svih nadležnih tijela i institucija hitnu reakciju glede niže navedenih problema, a koji su od strateškog interesa za transportni sektor.

1.Hitna izmjena predloženog nacrta Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7.5 t uz obveznu konzultaciju predstavnika transportnog sektora.

Hitna izmjena Pravilnika o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe (NN 50/2018) u djelu kojim se propisuje obveza isticanja OIB-a na vozilu; Pravilnika o početnoj i periodičkoj izobrazbi vozača (NN 50/2018) u djelu u kojem se propisuje visina naknade za polaganje ispita; izmjena odredbi predloženog Pravilnika o radionicama za tahografe koja se odnosi na frekvenciju kalibriranja tahografa.

Ukidanje kvota za zapošljavanje stranaca uz uvođenje slovenskog modela prema kojem ukoliko se od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u roku od deset dana od traženja adekvatnog radnika zahtjevu ne udovolji, da se automatizmom ima pravo zaposliti stranog radnika.

Smanjenje i ukidanje parafiskalnih nameta, a posebno pristojbe koja se plaća HRT-u za svako vozilo.

Adekvatno organiziranje zimske služba uz izmjenu odredbi čl. 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na zabranu prometa teretnim automobilima s priključnim vozilom.

leave a reply