Obilježavanje 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Na inicijativu Grada Varaždina i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, a u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, Gradskim muzejom Varaždin i Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma, u Varaždinu će se obilježiti sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.
Upravo je u Varaždinu za vrijeme Prvog svjetskog rata bio smješten velik broj ranjenih i zarobljenih vojnika sa svih bojišta, a na varaždinskom groblju pokopano je 204 stranih i 220 domaćih vojnika. Nakon višegodišnjeg istraživanja, njihova imena, kao i podrijetlo, sada su poznati te će biti javno dostupni. Cjelokupno obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata imat će nekoliko segmenata od kojih je centralni dio na Gradskom groblju, na dijelu na kojemu su pokopani vojnici.
Grad Varaždin upućuje javni poziv svim građanima da se uključe u obilježavanje ove značajne obljetnice na ceremoniji koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.

Centralni događaj i ceremonija slanja poruka mira i odavanja počasti svim žrtvama povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata održat će se u nedjelju, 11. studenoga 2018. u 11 sati na Gradskom groblju Varaždin.

Popratni sadržaji ove značajne obljetnice uključuju:

Znanstveni skup “Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata” u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu
– petak, 9. studenoga 2018. u 10 sati, multimedijska dvorana palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10

Prigodan glazbeno – scenski program
Odlomci iz predstave “Lamentacije Valenta Žganca” Miroslava Krleže – glumac Zdenko Brlek
Izbor iz djela Sergeja Sergejeviča Prokofjeva – pijanist Ivan Bobić
Richard Strauss (Brentano pjesme), Manuel de Falla, Erich Wolfgang Korngold – mezzosopranistica Sofija Cingula i sopranistica Jelena Štefanić uz klavirsku pratnju Ivane Godec Vinceković
– nedjelja, 11. studenoga 2018. u 18 sati, Velika koncertna dvorana Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu
(ulaz je besplatan)

leave a reply