PITCHING SESSION – predstavljanju najboljih timova i ideja koji sudjeluju na globalnom hakatonu za klimu u Varaždinu

Hakaton za klimu ili klimaton je globalni pokret sa ciljem rješavanja problema klimatskih promjena u gradovima. Ove godine po prvi puta se organizira u gradu Varaždinu što nas stavlja na mapu s više od stotinu gradova svijeta koji će na isti dan, 26. listopada u istih 24 sata “hakirati” klimu! Od Wellingtona na Novom Zelandu do Long Beach-a u Kaliforniji, svi gradovi bit će jedinstveni u namjeri da ublaže klimatske promjene.

Grad Varaždin po prvi puta dio je globalnog hakatona za klimu, a izazov je?

Grad Varaždin je za temu klimatskog izazova kojim će se baviti natjecatelji klimatona odabrao gospodarenje otpadom. Grad želi pronaći inovativne načine kako poboljšati gospodarenje otpadnim tekstilom, plastikom i drugim materijalima za efikasnije kruženje otpadnih materijala kao resursa za grad i građane te na taj način sudjelovati u izazovu protiv klimatskih promjena.

Putem javnog poziva primljeno je 70ak prijava za sudjelovanje na Klimatonu u Varaždinu, najviše studenata Geotehničkog fakulteta, Tekstilno-tehnološkog, FOI-a i studente Sveučilišta Sjever. Tijekom 24h, pomoću motivacijskih predavanja i interaktivnih radionica, izabrani sudionici zajedno s mentorima raditi će na osmišljavanju inovativnih rješenja za poboljšanje gospodarenja otpadom u Varaždinu.

U subotu, 27. listopada od 15:30- 17h u palači Herzer predstavljaju se timovi i ideje koje su proizašle iz 24-satnog hakatona za klimu.

Najbolji tim bira nezavisni vanjski žiri stručnjaka, a najbolji tim dobiva mjesec dana mentorstva u Tehnološkom parku Varaždin i večeru u restoranu Garestin za cijeli tim, drugi tim 10 sati mentorstva tokom prvog mjeseca za razvoj ideje uz Terrahub i Zelenu energetsku zadrugu, treći tim 10 sati mentorstva tokom prvog mjeseca za razvoj ideje uz Terrahub i Zelenu energetsku zadrugu.

Klimaton u Varaždinu događa se 26. na 27. listopada na Geotehničkom fakultetu u organizaciji konzorcija koje čini Climate KIC Hub Hrvatska – UNIZG-Geotehnički fakultet Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Impact Hub Zagreb i Mreža znanja, a uz podršku Grada Varaždina. Ostali partneri i donatori su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Čistoća Varaždin, Studentski centar Varaždin, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, CIOS-MBO i Zadružna pivovara Brlog iz Zadra.

TKO STOJI IZA klimatona?

EIT Climate-KIC je europska mreža organizacija znanja i inovacija koje rade na akceleraciji tranzicije prema naprednom, inkluzivnom društvu otpornom na klimatske promjene, baziranom na cirkularnoj ekonomiji i gospodarstvu bez emisija ugljika. Više pogledajte na https://www.climate-kic.org/

EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj je kontakt-točka za organizacije iz svih sektora – poduzetničkog i gospodarskog, gradova i javnog sektora, visokog školstva, sveučilišta i istraživačkih centara te će pružati podršku u dijeljenu znanja i iskustava, integriranju različitih znanja i ubrzanju puta inovativnih rješenja iz laboratorija prema tržištu.

Sve potrebne informacije o klimatonu u Varaždinu nalaze se na https://climathon.climate-kic.org/hr/varazdin. Za sva pitanja možete se obratiti na info@terrahub.eu.

leave a reply