Promocija romana 260 DANA autora Marijana Gubine

Promocija romana 260 DANA autora Marijana Gubine održat će se 27.09.2018 s početkom u 19 h u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović”, Trg slobode 8a Varaždin.

Humanitarac i mirotvorac Marijan Gubina rođen je 23. veljače 1981. godine u Vinkovcima. Nedaleko od Vukovara i Osijeka, u slavonskom mjestu Dalj sretno je proživljavao djetinjstvo u svojoj šesteročlanoj obitelji. Kobnog 1. kolovoza 1991. godine Marijan Gubina postaje žrtva rata, lišen slobode 260 dana u kojima je bio podložan najokrutnijim oblicima nasilja temeljem čega kasnije stječe status logoraša.
Iz logora, ujedno i svog mjesta stanovanja, biva protjeran 16. travnja 1992. godine u grupi od 50 ljudi te s dijelom obitelji pronalazi svoje utočište u Osijeku u statusu prognanika. Unatoč traumama i oboljenjima nastavlja svoje osnovno školovanje te se ističe kao jedan od boljih učenika sve do tragične smrti oca, hrvatskog vojnika (koji je prethodno ranjavan). Godinu dana nakon toga svjedoči i smrti mlađe sestre u prometnoj nesreći. Unatoč svim tragedijama koje su ga pratile Marijan ne gubi vjeru u bolje sutra. Školuje se i radi istovremeno. Uspješno završava srednju školu te osniva trgovačko društvo. Uz poduzetništvo sve se više senzibilizira za društveno socijalna pitanja. 2004. godine ozbiljnije se upoznaje s problemom ovisnosti, pristupa vlastitom educiranju te bez imalo oklijevanja doprinosi zajednici u sprječavanju zlouporabe opojnih sredstava, kao i u educiranju građana o svim vrstama ovisnosti. Njegov humanitarni rad i projekte, čiji je autor i voditelj (u suradnji s interdisciplinarnim timom), prepoznaje lokalna uprava, Ministarstvo zdravstva, Vladin ured – ured za sprječavanje zlouporabe opojnih sredstava, kao i mnogobrojne udruge s područja RH i šire. Svojim djelovanjem kao volonter, član nekolicine udruga iz područja ovisnosti i kao dugogodišnji predsjednik Osječke lige za borbu protiv ovisnosti, polučio je izvrsne rezultate. To potvrđuje partnerstvo s drugim udrugama, lokalnom upravom, državnim tijelima, kao i njegovi projekti i programi koji žive i danas. Svoju humanost Marijan potvrđuje svakodnevno nizom primjera, provodeći mnogobrojne programe, projekte i akcije diljem Hrvatske i inozemstva koje za cilj imaju razvoj kulture mira kao protutežu sveprisutnoj krizi vjere i morala te nasilničkom stilu života. Svojim primjerom Marijan utječe na razvoj i jačanje međunarodne mreže mira. Ono što Marijana čini posebnim i zbog čega ga građani prepoznaju kao humanitarca i mirotvorca je njegovo široko djelovanje na području humanosti i pacifizma, a njegov rad nagrađen je mnogobrojnim zahvalnicama i priznanjima društava građana i državnih institucija. Kruna priznanja je i odlikovanje Republike Hrvatske Redom Hrvatskog pletera 2017. Godine. Svoju tragičnu sudbinu Marijan je pretočio u knjigu – roman „260 dana“ koji je odlično prihvaćen od strane kritike i čitalačke publike pa je to razlog što ga svrstavaju među književnike. Ovaj autobiografski roman „260 dana“ prepoznalo je i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje je uprizorilo istoimenu dramu na svojim kazališnim daskama kao produkcijska kuća. Projektom „260 dana“ Marijan kontinuirano odaje počast žrtvama rata, skreće pažnju na besmisao rata i kao vjerodostojan svjedok utječe na stil života mnogih kako se rat ne bi nigdje i nikome ponovio.
Marijan trenutno uživa u ulozi supruga, oca dvoje djece te časno obnaša dužnost predsjednika odbora za organizacije civilnog društva grada Osijeka i dužnost počasnog predsjednika Humanitarne neprofitne udruge AUXILIUM.

leave a reply