U švedskom Norrkopingu održan Transnacionalni miting o migrantima

Breznički Hum i Gornja Rijeka predstavljali Hrvatsku

Sudionici sedam europskih država među kojima i Hrvatske, koji već dvije godine razmatraju pitanja vezana uz migrantsku politiku i milijune izbjeglica sa srednjega istoka, sastali su se prošli tjedan na sjeveru Europe, kako bi u švedskome gradu Norrkopingu na 7. Transnacionalnom mitingu “Europa za građane” raspravljali o demokratskom angažmanu i civilnom sudjelovanju u sklopu Projekta React.
U Švedsku su pristigli dan poslije njihovih parlamentarnih izbora na kojima je prvi puta u stoljetnoj povijesti ove visoko razvijene europske zemlje umjesto razuma pobjedila – progresivna desnica, inače nesklona milijunskim migrantima. Reaktiviranje europskog državljanstva s mrežom inkluzivnih gradova – bio je naziv središnje teme predavanja i rasprave, koja je zahvaljujući švedskome iskustvu s izbjeglicama predstavila doista kompetentne i vrijedne rezultate. O migrantskoj je politici i primjerima dobre prakse u Švedskoj govorio prof dr Magnus Dahlstedt, inače svjetski stručnjak za ovu temu sa linkopinškog Sveučilišta, koji je povukao paralele između aktualnih događaja s negativnim društvenim konotacijama i rezultatima najnovijih parlamentarnih izbora netom održanih u Švedskoj, na kojima je gotovo izjednačen omjer između dosadašnjih socijaldemokrata i progresivne desnice inače nesklone ovoj temi, koja nipošto ne žele migrante u svoj državi. Osim Grka, Albanaca, Talijana, Francuza, Belgijanaca i domaćina Šveđana, svoj doprinos ovoj temi već godinama pa tako i ovaj puta dala je i Republika Hrvatska, čiji su predstavnici iz općina Gornja Rijeka i Breznički Hum takošer sudjelovali u radu.
Brezničkohumski načelnik Zoran Hegedić ističe kako punopravno i aktivno sudjeluju u projektu koji za cilj ima vidjeti kakva je situacija s migrantima u zemljama Europske Unije, te koja su potencijalna rješenja njihovih problema temeljena na primjerima dobre prakse.
– Hrvatska nema jako veliko iskustvo s time kao primjerice ostale zemlje sudionice, ali i naše viđenje stvari i problema itekako se vrednuje na razini Europske Unije – ističe Hegedić i dodaje kako sada React projekt ulazi u završnu fazu tako da sudionike još očekuje posljednji dio sudjelovanja krajem studenog mjeseca ove godine, kada će u Europskom parlamentu u Bruxellesu pred Europskom Komisijom zajedno s partnerima prikazati rezultate Projekta, čime će Projekt završiti.
– Ideja je da se poštuju dobar odaziv i dobre kritike od strane kontrole Europske komisije, pa će sukladno tim rezultatima možda biti određen i nastavak Projekta obzirom da se ovdje dosita radi o jednoj od najaktualnijih tema kojima se susreće i bavi moderna Europa – zaključuje načelnik Hegedić.

Za kraj tek crtica kako se, Croatia Airlinesom preko Munchena pa Lufthansom do Stockholma, a na putu natrag uz jednu izmjenu rute – umjesto preko srca Bavarske SAS-om preko Frankfurta na Majni, hrvatska delegacija React projekta doista napatila i uvidjela kako radi gužve u europskom zračnom prometu letovi redovito kasne.

leave a reply