Siguran početak školske godine 2017./2018.

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.
Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom mjeseca rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, i to najčešće kao pješaci zadobivajući razne ozljede. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.
Vezano uz navedeno pozivamo roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozori na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.
U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ii treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.
U cilju zaštite djece najavljujemo svoje češće i preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa prometna tehnika: multanova-Gatso, kamera, vozilo presretač, laser i dr..

Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat ćemo i edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila, stvaranje kulturnih navika na prometnici.

leave a reply