Večeras na Špancirfestu stanuju soul, r’n’b i acid jazz

Soul II Soul i The Brand New Heavies na PAN pozornici Špancirfesta

Jučerašnji spektakularni nastup Dubioze kolektiv, miljenika Špancirfesta, pred prepunim Starim gradom simbolično je sažeo sve što se događalo u prvoj polovici festivala. U srijedu se na glavnu pozornicu penju utjecajni i kultni The Brand New Heavies (20.30) i još utjecajniji i kultniji Soul II Soul (22.30). Time se nastavlja višegodišnji niz Špancirfesta koji na svoju glavnu pozornicu dovodi velika svjetska glazbena imena.

The Brand New Heavies je iznjedrila londonska acid jazz scena osamdesetih, a glazbeno i komercijalno su stasali početkom devedesetih kada su s hitovima poput “Dream come True”, “Dream On Dreamer” ili “Midnight at the Oasis” zasjeli na vrhove top lista. Iako su prošli mnoge mijene u postavi, dvojac koji je priču pokrenuo, Simon Bartholomew i Andrew Levy, još uvijek čine okosnicu ovog iznimno utjecajnog i moćnog benda koji nas za 20. rođendan Špancirfesta, na posebnoj R&B, neo-soul, funk i acid jazz večeri, dolazi rasplesati svojim senzualnim zvukom.

Dobivši ime po posebnoj povezanosti dvoje prijatelja, Soul II Soul su se od underground atrakcije u osamdesetima uspeli do jednog od najvećih neo-soul i R&B imena devedesetih. Njihovi hitovi poput “Keep On Movin’” ili “’Back To Life” ispisali su glazbenu povijest, bili su sastavni dio svih playlista tog inspirativnog desetljeća, a 10 milijuna prodanih albuma, 2 Grammya, bezbrojne druge nagrade i priznanja te nepregledni popis suradnja s drugim slavnim glazbenicima pričaju priču o velikom i važnom imenu svjetske glazbe. Na Špancirfest dolaze donijeti cool i senzualni zvuk londonskog neo-soul i R&B pokreta u jednako cool i inspirativni ambijent glavne festivalske pozornice uz zidine varaždinskog Starog grada.

Prije spektakla na Starom gradu nas na Korzu očekuje plesni show Detour of orient dance (20h) te Chewing gum (21), kod vile Bedeković je na rasporedu predstava OtpisaNE kazališta Moruzgva i GK scene Gorica, a cijelog dana će nas na ulicama Varaždina zabavljati ulični performeri: Mr. Alboh, Circo Puntino i Stelzen Art.

U 18 sati će na Korzu biti “Klačenje” – prezentacija zanimljivih i zabavnih swing bicikala varaždinskog umjetnika Siniše Vugreka. Bicikli su zapravo umjetničke instalacije kojima se na zabavan način dekonstruira nešto uobičajeno i “varaždinsko” kao vožnja bicikla. Na jednome biciklu volan ide suprotno od smjera kotača, na drugom okretanjem pedala odnosno “klačenjem” podižete lopticu u zrak, a dijelovi trećeg bicikla nisu fiksni što predstavlja veliki izazov u pokušaju vožnje.

Puni program Špancirfesta se nastavlja i u srijedu – Kreativnica, PAN Party zona Stari grad, La Playa na Kapucinskom, Vindiland, Umjetnička ulica, radionice, Heroji ulica i još desetine drugih sadržaja i programa opet čekaju tisuće posjetitelja koji se svakog dana, bez obzira bio tjedan ili vikend, vraćaju u Varaždin.

 

leave a reply