Zeleno želimo

Otvorenje Trsekovog podruma 30. kolovoza

Atraktivni turistički proizvodi koji povezuju turističke centre kao što su gradska središta, baština i drugo sa zanimljivim proizvodima, običajima i događajima iz zaleđa u zanimljive sadržaje sve više nedostaju, a bogata baština ovog područja nije dovoljno prepoznatljiva. Upravo zbog toga Grad Ludbreg odlučio se uključiti u projekt “Zeleno želimo” koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Prijavitelj projekta je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a partneri s hrvatske strane projekta su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Varaždina. Kao pridruženi partneri na projektu uključeni su i Grad Varaždin te Turistička zajednica Grada Ludbrega.

Kroz projekt nastat će i četiri različita mikroproizvoda koji će biti povezani u zajednički proizvod, a svaki od njih će imati drugačije polazište u smislu baštine i sadržaja u zaleđu. Svi mikroproizvodi zajedno će formirati zanimljivu cjelinu sa sadržajem koji će biti od interesa za široku populaciju. Svaki pojedini mikroproizvod će se temeljiti na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ponudu pojedinog mikropodručja – priroda i kretanje, gastronomija, zanati i rukotvorine i vina. Upravo ovaj posljednji, vino slovi kao ludbreški peti element i stoga je sasvim logično da će u Ludbregu fokus biti upravo na njemu.

Naši vinogradari i podrumari već su nadaleko poznati po kvaliteti svojih vina. Tomu je najviše pridonijela ‘Trsekova’ Izložba mladih vina koja se bliži tridesetom rođendanu, kao i sustavna edukacija novih i mlađih generacija naših vinogradara. Jedan od načina edukacije svakako su stručni izleti u druga poznata vinorodna područja diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu gdje se upoznaju s radom vinogradara tih vinorodnih krajeva.

U sklopu projekta privedeni su kraju radovi na proširenju I obnovi prostora “Trsekovog podruma” u istočnoj zgradi Ludbreškog starog grada. Obnovljeni su prošireni prostori koji će biti korišteni za turističko-promotivne namjene. Novom prostoru još predstoji opremanje primjerenim inventarom. Svečano otvaranje obnovljenog i proširenog objekta ‘Trsekovog podruma’ bit će u sklopu programa Dani ludbreške Svete nedjelje i to u četvrtak 30. kolovoza.

leave a reply