Vlada u saborsku proceduru uputila prijedloge zakona o otocima, potpomognutim i brdsko-planinskim područjima

Novim zakonima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će u 2019. godini osigurati gotovo pola milijarde kuna za otoke, potpomognuta i brdsko-planinska područja

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je u četvrtak 26. srpnja na sjednici Vlade predstavila nacrte konačnih prijedloga Zakona o otocima, Zakona o potpomognutim područjima te Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji su nakon jednoglasnog usvajanja upućeni u saborsku proceduru. Novim zakonima poticat će se ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva, vodeći računa o specifičnostima svakog područja kako bi se osigurao oporavak i razvoj svih gospodarskih potencijala.

Tijekom 2017. i 2018. godine u regionalni je razvoj uloženo ukupno 833,5 milijuna kuna, a novim Zakonima u Fondu za regionalni razvoj za 2019. godinu osigurano je dodatnih 434 milijuna kuna čime će ova Vlada u samo tri godine uložiti ukupno 1,3 milijarde kuna u ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske što je 6 puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012.-2015. godine kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna.

„Ostvareni rezultati protekle dvije godine i gotovo 900 milijuna kuna usmjerenih za regionalni razvoj, govore dovoljno o ciljevima i odnosu ove Vlade prema regionalnoj i lokalnoj razini. Jedini način na koji možemo postići rast i ravnomjeran razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana, a upravo su zakoni koje smo danas donijeli na sjednici rezultat tog partnerskog odnosa“, naglasila je ministrica Žalac prilikom predstavljanja prijedloga zakona.

Potpomognuta područja napokon će imati vlastiti zakon kojim će biti definirane mjere za njihov razvoj i to u vrijednosti 85 milijuna kuna u 2019. godini, dok je u 2018. uloženo 50 milijuna kuna, a u 2017. 12,7 milijuna kuna iz državnog proračuna. Zakonom se propisuje uvođenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja i Fonda za potpomognuta područja, posebnih kriterija odabira projekata te održive proizvodnje i potrošnje kroz poticanje korištenja zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave.

Novim Zakonom o potpomognutim područjima, predviđena je, među ostalim, i mjera stambenog zbrinjavanja u svrhu razvoja potpomognutih područja, a Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima uredit će se stambeno zbrinjavanje na tim područjima kao i na bivšim područjima od posebne državne skrbi. „Područje nadležnosti stambenog zbrinjavanja proširuje se za dodatnu 151 jedinicu lokalne samouprave, odnosno Zakon će se provoditi na području 336 jedinica lokalne samouprave što predstavlja povećanje veće od 80%“, rekao je Nikola Mažar državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

leave a reply