Orkestar Sveti Martin oduševio u Srbiji

Hrvati iz Brezničkog Huma na manifestaciji u Vrnjačkoj Banji

Orkestar Limene glazbe Sveti Martin krajem mjeseca srpnja gostovao je u Vrnjačkoj Banji i Novom Selu u Srbiji, gdje se obilježavala 150. obljetnica organiziranog turizma u tome poznatom termalnom liječilištu. Istovremeno su održavane manifestacije Vrnjački Karneval i Prva brazda na kojima se okupilo 350 tisuća posjetitelja, a među brojnim gostima sudjelovali su i članovi orkestra iz Brezničkog Huma, koji su dobili priliku nastupati na objema spomenutim manifestacijama.
Manifestacija “Prva brazda – Novo Selo 2018.” je na natjecanju oraca, osim natjecatelja u oranju, okupila više od 100 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, BIH, Republike Srpske i Makedonije. Gosti su svoje umijeće iskazali kroz bogat kulturno umjetnički program u kojem su osim brezničkohumskih glazbenika nastupili i brojni drugi pjevači, plesne skupine, pjesnici i zabavljači.
Orkestar limene glazbe Sveti Martin u Srbiji je predvodio načelnik humske općine Zoran Hegedić, koji prijateljstvo s općinom Vrnjačka Banja njeguje dugi niz godina.
– Bilo je zadovoljstvo nastupiti na ovako značajnoj manifestaciji kao što je obilježavanje 150.obljetnice organiziranog turizma u nadaleko poznatoj Vrnjačkoj Banji.
Mi smo imali priliku nastupiti u dva različita programa – u kulturno-umjetničkom programu u Novom Selu te u paviljonu Vrnjačkog parka u sklopu Vrnjačkog Karnevala, a kasnije i u glavnoj karnevalskoj povorci – istaknuo je načelnik Zoran Hegedić, te zahvalio na domaćinstvu predsjedniku tamošnjega KUD-a Novoselac i glavnom organizatoru manifestacije Žarku Markoviću.

Razvoj otoka predviđen novim Zakonom o otocima participira u proračunu Ministarstva s ukupno 94 milijuna kuna, dok je 2017. bilo osigurano 23,5 milijuna kuna te 2018. 30 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ključne odredbe Nacrta prijedloga Zakona o otocima su novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti/nerazvijenosti otoka i strateškom planiranju razvoja otoka, zatim održivi razvoj otoka u kontekstu koncepta „pametnih otoka”, mehanizam otočnog razvojnog sporazuma i proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice.

Za razvoj brdsko planinskih područja po novom Zakonu u proračunu Ministarstva bit će izdvojeno 20 milijuna kuna dok je u 2018. vrijednost ulaganja bila na razini 1 milijun kuna, a u prethodnim godinama razvoj brdsko-planinskih područja nije uopće bio financiran sredstvima državnog proračuna već isključivo izdvajanjem 10% poreza na dohodak na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Ono što uvodimo novim Zakonom su Program za razvoj brdsko-planinskih područja i Fond za razvoj brdsko-planinskih područja, razvoj „Hrvatskog gorskog proizvoda“ po uzoru na koncept „Hrvatskog otočnog proizvoda“, zatim uvođenje posebnih kriterija odabira projekata te poticanje održive proizvodnje i potrošnje kroz korištenje zelenih i održivih mjerila u postupku javne nabave.

leave a reply